Nieuws/Buitenland
545734
Buitenland

Amerikaanse vlag wappert weer in Cuba

In Cuba wappert na meer dan vijftig jaar weer de Amerikaanse vlag bij de ambassade. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, was vrijdag samen met vele andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig toen de vlag werd gehesen in de hoofdstad Havana.

Bij het historische moment klonk het Amerikaanse volkslied, in het hart van het communistische land. Kerry zei in een toespraak: „We zijn hier bijeen omdat onze leiders de moedige beslissing hebben genomen om niet langer gevangenen van de geschiedenis te zijn.” Hij sprak van „een dag om oude barrières opzij te schuiven en nieuwe mogelijkheden te verkennen”.

Kerry's Cubaanse collega Bruno Rodríguez Parrilla was vorige maand bij de heropening van de Cubaanse ambassade in Washington en het hijsen van de Cubaanse vlag daar.

Voorzichtig

De communisten grepen in 1959 de macht op Cuba. Twee jaar later sloten de Amerikanen hun ambassade op het eiland. Met economische en politieke sancties probeerde Washington het bewind te laten wankelen. De laatste jaren proberen beide landen voorzichtig weer een vriendschappelijke band op te bouwen. „De weg van wederzijdse isolatie en vervreemding is niet de juiste en de tijd is gekomen om een richting met meer belofte in te slaan”, zei Kerry daarover. Hij erkende dat „het beleid van het verleden niet heeft geleid tot een democratische verandering in Cuba”.

Kerry uitte ook kritiek op Cuba. „We blijven ervan overtuigd dat de Cubanen het meest gebaat zijn bij een echte democratie, waar mensen vrij zijn om hun leiders te kiezen”, verklaarde de minister. Zijn toespraak werd rechtstreeks uitgezonden op de Cubaanse staatstelevisie. Cuba antwoordde dat het zich zorgen maakt over de mensenrechten in de VS.

Concessie

Dissidenten mochten niet aanwezig zijn bij de plechtigheid. Jeb Bush, die voor de Republikeinen wil meedoen aan de komende presidentsverkiezingen, was daar niet over te spreken. „Dat moedige Cubanen, wiens enige misdaad is op te komen voor vrijheid en democratie, worden weggehouden van de officiële ceremonie is een concessie aan de Castro's”, zei de voormalige gouverneur van Florida, waar veel Cubanen naartoe zijn gevlucht.