Nieuws/Buitenland
545742
Buitenland

‘Japan klaar met excuses’

Wat Shinzo Abe betreft is het klaar met excuses voor de misdaden van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De premier vindt niet dat zijn land blijvend spijt moet betuigen en liet dat zelf dan ook na in zijn speech aan de vooravond van de herdenking van de capitulatie van zijn land, zeventig jaar geleden.

„Japan heeft onmetelijke schade en lijden veroorzaakt, maar heeft al – via vorige leiders – herhaaldelijk diepe spijt betuigd”, aldus Abe, die ook verdekt memoreerde aan de troostmeisjes, zonder zijn eigen land te noemen. „Van sommige vrouwen is de eer en waardigheid beschadigd in oorlogen.”

De conservatieve premier, in eigen land onder druk van rechtse partijen, liet daarmee een persoonlijk excuus na. Hij vindt de eerdere spijtbetuigingen van vooral oud-premiers Murayama en Koizumi voldoende. „We moeten onze kinderen en kleinkinderen, die niets met de oorlog te maken hebben gehad, hier niet mee blijven opzadelen.”, was de huidige minister-president duidelijk.

In China en Zuid-Korea, beide landen leden zwaar onder de overheersing van de Japanners, is woedend gereageerd op de zuinige woorden.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua sprak van ’taalkundige trucjes’ en reageerde fel op de ’niet-oprechte spijt’. „Deze valse verontschuldigingen zijn lang niet voldoende.”

Volgens de Chinezen heeft Abe een kans laten liggen om de gespannen verhoudingen tussen beide landen te normaliseren. In de communistische volksrepubliek is de haat tegen de Japanners nog altijd overal voelbaar. Op basisscholen wordt jonge kinderen al bijgebracht hoe slecht Japanners zijn. En zelfs de meest relativerende inwoners kunnen zeer fel worden als het bijvoorbeeld om de strijd om de Diaoyu-eilandjes gaat – in Japan Senkaku genoemd.

Drie jaar geleden waren er dagenlang protesten bij de Japanse ambassade in China’s hoofdstad vanwege die eilandjes. In de hitte kregen de demonstranten van de politie water om hun dorst te lessen. Maar geen agent greep in toen de ambassade werd bekogeld met de flesjes. Japanse auto’s werden omvergegooid of in brand gestoken.

Japanse media hebben gemeld dat Abe volgende maand president Xi Jinping wil ontmoeten, maar de Chinese overheid stelt daar niets van te weten.