Nieuws/Binnenland
545759
Binnenland

'Nederland zeer actief tegen IS in Irak'

Nederlandse F-16's hebben de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak de laatste maanden fors opgevoerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij het ministerie van Defensie. Alleen de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn nog actiever in Irak.

Vooral de afgelopen vier maanden zijn er veel bommen afgevuurd op doelen van IS. In die periode is er 450 keer sprake geweest van wapeninzet tegen IS-doelen. In het eerste halfjaar vuurden de Nederlandse F-16's 350 keer op doelen van IS in Irak. Alleen al de afgelopen vijf weken hebben de Nederlanders ongeveer tweehonderd bommen en raketten afgevuurd.

Volgens minister Jeanine Hennis van Defensie zeggen de cijfers niet alles, omdat het van de verschillende soorten missies afhangt of er veel of weinig bommen en raketten worden afgevuurd. „Het is de harde realiteit dat IS een weerbarstige tegenstander is”, zegt Hennis tegen RTL Nieuws.

Op dit moment zijn er zes Nederlandse F-16's actief in Irak. Per 1 oktober worden dat er vier. Er staan altijd twee toestellen klaar als reserve.

In gesprek met BNR nieuwsradio heeft oud-commandant der strijdkrachten, Dick Berlijn, wel een verklaring voor de top-drie notering van Nederland. „Ik denk dat dat komt omdat er een aantal zaken goed geregeld zijn. We hebben goede inlichtingen, ook omdat we goed in het internationale netwerk zitten. En Defensie neemt haar taak serieus. Mensen worden goed voorbereid, er worden goede trainingen gegeven. Nederlandse vliegers hebben de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd en aan veel grote operaties meegedaan. Grote spelers vertrouwen ons daardoor belangrijke missies toe.”

De huidige generatie Nederlandse F-16's zijn boven Irak goed in te zetten. Boven Syrië is dat volgens Berlijn anders. „Beschikt je tegenstander over moderne, complexe luchtverdediging, dan zijn ze te erg verouderd.” Ze kunnen er alleen een bescheidener rol spelen.