Nieuws
545786
Nieuws

Topgeluid voor een prijs

Review: Bowers & Wilkins P5 Wireless

Bowers & Wilkins heeft de laatste jaren flink geprofiteerd van de nieuwe populariteit van koptelefoons. Sinds Dr. Dre met zijn Beats de markt weer heeft opengebroken, zijn ook high-end-merken als B&W weer populair. Het bedrijf heeft nu een draadloze versie van zijn P5-koptelefoon op de markt gebracht.

Design

Mensen die de originele P5 weleens hebben gezien, zullen weinig verschil zien tussen deze en de nieuwe draadloze variant. Het apparaat is on-ear (en gaat dus niet helemaal over de oren heen) en de oorschelpen zijn afgewerkt met foam en schapenleer. Dat geldt ook voor de beugel die over het hoofd gaat. Het zorgt ervoor dat de P5 heerlijk zit, al kan het vooral in de zomer wel een beetje zweten zijn.

Daarnaast is de koptelefoon gewoon mooi afgewerkt en ziet hij er stijlvol uit. Als je niet van de flitsende designs van Beats of één van zijn vele generatiegenoten houdt, dan is de P5 een prima alternatief.

Draadloos

Net als de meeste draadloze koptelefoons maakt ook de P5 Wireless gebruik van bluetooth voor dataoverdracht. Het koppelen gaat zeer eenvoudig: door de aan-knop op de koptelefoon ingedrukt te houden, gaat hij in de koppelstand. Vervolgens kan vanaf de telefoon of muziekspeler de gadget gekozen worden, waarna hij gekoppeld wordt. Daarna vindt hij telkens na het aanzetten automatisch het toestel en heb je er dus geen omkijken meer naar.

Op de P5 zitten ook enkele knoppen om de muziek mee aan te sturen. Zo zijn er twee volumetoetsen, met daar tussenin een knop waarmee nummers gepauzeerd of overgeslagen kunnen worden. Handig, want hierdoor hoef je niet constant je telefoon uit je broekzak te halen. 

Tenslotte is het mogelijk om het kapje van één van de oorschelpen eraf te halen - deze zit vast met magneetjes en is dus eenvoudig te verwijderen - en het bijgeleverde audiokabeltje aan te sluiten. Dat is verrassend handig als je naast je telefoon bijvoorbeeld ook weleens een tablet of laptop gebruikt om bijvoorbeeld films op te kijken. Een kabeltje aansluiten gaat toch net even wat sneller dan eerst het apparaat aan een nieuwe gadget te moeten koppelen, waarna hij na gebruik weer aan het originele toestel gekoppeld moet worden. Ook is het handig voor in het vliegtuig, als de telefoon in vliegtuigmodus  Zodra je het stekkertje in de koptelefoon steekt, heeft deze verbinding prioriteit, dus je hoeft niet bang te zijn dat er ineens audio via bluetooth vanaf je primaire apparaat doorheen komt spelen.

Geluid

Dan het belangrijkste voor een koptelefoon: de kwaliteit van het geluid. De P5 was al één van de beste in zijn prijscategorie en de draadloze variant klinkt net zo goed.  De koptelefoon biedt echt een 'gebalanceerd' geluid, wat wil zeggen dat zowel de hoge als lage tonen niet te hard door komen. Bij veel moderne hoofdtelefoons wordt de nadruk gelegd op de bastonen, maar als je niet constant muziek speelt waarbij dat belangrijk is, zit dat alleen maar in de weg. De P5 houdt mooi het midden, waardoor het voor vrijwel alle genres een geschikte koptelefoon is, van rock tot klassiek en van elektronica tot pop.

Het enige waar je wel verdacht op moet zijn, is dat de bluetooth kan storen. Het gebeurde me tijdens het de testperiode van drie weken slechts een keer of twee, maar het is nou eenmaal een nadeel van draadloze signalen dat ze onderbroken kunnen worden. Geen enorm probleem, maar wel het vermelden waard.

Prijs en vergelijkbare koptelefoons

De P5 Wireless heeft een adviesprijs van €399. Dat is een fiks bedrag en ligt zelfs iets hoger dan de prijs van vergelijkbare koptelefoons. De belangrijkste concurrent is de Beats Studio Wireless (€350). Sony biedt met zijn MDR-1ABT (€330) ook een high-end koptelefoon. Bose zit met zijn high-end koptelefoon AE2w iets onder deze prijzen met €249.

Wil je wel graag de P5, maar boeit het draadloze gedeelte je niet zo, dan is de bedrade versie voor €299 te krijgen.

Conclusie

De P5 Wireless is een uitstekende draadloze koptelefoon: hij zit lekker, klinkt erg goed en is makkelijk is gebruik. Je moet alleen wel bereid zijn de hoofdprijs te betalen, want zelfs in zijn categorie is hij best aan de prijs.