Nieuws
545789
Nieuws

Start-up beschermt tegen hackers op openbare wifi

Door openbare wifi-netwerken te gebruiken, gooien we tegen beter weten in al onze data op straat. Met de privé-router Keezel van Aike Müller en Friso Schmid kan de gebruiker al zijn apparaten heel makkelijk beveiligen. De markt is enthousiast: hun crowdfundingcampagne loopt als een trein.

Na een studie economie en informatiemanagement ging Müller zich verdiepen in het beoordelen van de betrouwbaarheid van systemen. „Als it-consultant kwam ik bij verschillende klanten over de vloer en ik vond het geen prettige gedachte dat alles zichtbaar wordt, zodra je inlogt op een open wifi-netwerk. Ook als het beveiligd is, kan de beheerder prima een profiel van jou schetsen, en hacken wordt een eitje. Ik wilde een oplossing verzinnen.”

Müller zette in het verleden al eerder bedrijfjes op: „Mijn vrienden noemen me een entreprenerd!” lacht hij. Zijn nieuwe project werd dus de Keezel. „Ik heb het gemaakt door opensourcesoftware samen te voegen in één kastje. De ruwe versie kreeg meteen goede reacties!”

Müller haalde Schmid erbij, met wie hij ooit in Den Haag had samengewerkt bij een consultancybureau. „Het klikte toen erg goed. Friso is heel datagedreven en kritisch. Ons prototype testten we bij allerlei kenners en in de markt.”

Keezel is een lean start-up: weinig geld steken in de eerste prototypes en aan de hand van feedback steeds verder finetunen. „Dan weet je in ieder geval dat er ook echt behoefte is aan jouw product. We hadden een businessplan van een A4’tje, dat steeds werd aangepast.”

VPN

Daarna ontwikkelde het duo het prototype nog een jaar lang hard door, zonder inkomen, met behulp van een team van professionals. Al snel bleek het slim een VPN-dienst mee te leveren.

„Het installeren van zo’n netwerk is vaak een behoorlijk gedoe, maar de Keezel maakt er zelf een aan als je verbinding maakt.” Hierdoor kunnen gebruikers met de Keezel doen alsof ze internetten in een ander land. Handig wanneer favoriete websites in het buitenland worden geblokkeerd.

„We hebben partnerschappen met grote VPN-partijen die wereldwijde netwerken hebben. Die voegen wij allemaal samen. Zodra een server of aanbieder wordt geblokkeerd, kunnen wij dat dus ondervangen doordat we met meerdere aanbieders werken.”

Via crowdfundingplatform Indiegogo zamelen de heren nu geld in om de Keezel in productie te kunnen nemen. Wie de campagne steunt, krijgt goedkoop en als eerste het kastje in bezit.

„We gaan hem wereldwijd via internet verkopen, maar zijn ook in gesprek met distributeurs voor fysieke winkels. Na de campagne gaan we grotere investeerders bij de Keezel betrekken.”

Elke week doet een Starter van de Week zijn of haar verhaal in DFT Ondernemen.

Klik hier voor meer Starter van de Week-verhalen