Nieuws/Binnenland
545821
Binnenland

Celstraf voor bedreiger burgemeester Katwijk

Een 26-jarige man die begin juli de burgemeester van Katwijk met de dood bedreigde, is vrijdag veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. De rechtbank in Den Haag achtte hem ook schuldig aan dealen van soft- en harddrugs en aan het onttrekken van een minderjarig meisje aan het gezag.

De man stak op 10 juli een tirade af tegen een medewerker van de gemeente Katwijk over burgemeester Jos Wienen. „Ik ga de burgemeester het leven zuur maken”, dreigde hij. „Ik ga de burgemeester een kopje kleiner maken. Ik ga de burgemeester iets aandoen wat hem het leven gaat kosten, al kost het me tien jaar gevangenisstraf en tbs.”

Volgens de rechtbank vreesde de burgemeester terecht dat de man de daad bij het woord zou voegen, omdat hij in het verleden al vaker in aanraking met justitie was geweest voor geweldsdelicten. Bovendien maakte hij zich vorig en dit jaar schuldig aan het dealen van hennep en cocaïne. De hennep verkocht hij voornamelijk aan minderjarigen.

Het meisje dat hij onderdak verleende was eind 2014 door de rechtbank in Den Haag uit huis geplaatst. Na die uitspraak rende het meisje de rechtbank uit en was ze langere tijd onvindbaar. In februari van dit jaar werd ze samen met de 26-jarige man aangetroffen in de woning van diens vader. De vader had de politie getipt.