Nieuws/Binnenland
545845
Binnenland

Afperser Jumbo is 20 tot 40 jaar oude man

De bomdreiger van de Jumbo is waarschijnlijk een man van twintig tot veertig jaar oud. Hij woont vermoedelijk in Groningen, niet ver van de plek waar hij explosieven heeft neergelegd. De dader heeft kennis van zowel explosieven als computersystemen en elektronica. Hij moet een nauwkeurige manier van werken hebben.

Dat blijkt uit het donderdag vrijgegeven politiedossier over de dreigementen aan het adres van de supermarktketen. Rechercheurs hebben een zogeheten daderprofiel gemaakt. De politie gaat ervan uit dat de dader de Jumbo wil afpersen. Hij eist „een hoeveelheid bitcoins”. Er is ook gekeken naar baldadigheid en een aanslag, maar die scenario's zijn minder waarschijnlijk.

Begin mei was een explosief gevonden bij een Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen. Op 31 mei was er een explosie bij een vestiging aan het Overwinningsplein, ongeveer 2 kilometer verderop. Een week later was er een bommelding bij de Jumbo naast stadion Euroborg, twee kilometer van het Overwinningsplein.

Kookwekker

Bij de Wilhelminakade was een witte emmer gevonden. Het is niet bekend waar die vandaan kwam, maar volgens de politie worden zulke emmers „veel in de horeca gebruikt, voor onder andere kipkerriesalade”. In de emmer zat een witte Leifheit-kookwekker, die waarschijnlijk is gekocht bij de Blokker. Agenten hebben inmiddels tientallen kopers bezocht. Vlak voor de vondst zag een omwonende iemand parkeren in een Suzuki Swift. De politie is op zoek naar de bestuurder daarvan.

Een Jumbo-filiaal in Zwolle kreeg op 1 juli een verjaardagskaart. Die speelde bij openen het liedje 'Dans je de hele nacht met mij'. In de kaart zat een beetje explosieve stof.