Nieuws
545849
Nieuws

Marjolein kookt over

Kip met een vleugje weemoed

Honderd jaar geleden gingen Lief en ik samen op vakantie. In een tentje dat lekte en met een auto die we voor 400 gulden (ja, zo lang geleden is het) hadden gekocht. Er zaten gaten in de carrosserie, maar die hadden we dichtgeplakt met tape. Ergens tussen Frankrijk en Italië in, werd het zo warm dat de tape losliet en we rondreden met een auto vol flarden plakband.

Nachtmerrie

En toen kwam oudste. Hij was een maand of 9 toen we hem mee naar een Franse camping namen. Al na een paar dagen was ons zonnestraaltje veranderd in een bloedsacherijnige baby. Het campingbedje vond hij een nachtmerrie dus legden we hem tussen ons in op het luchtbed. 's Ochtends vonden we hem terug in de voortent (Inderdaad, dit is voer voor de Facebookpagina van Ontaarde Moeders!). Hij gilde alles bij elkaar in de openbare douches. We besloten één nacht in een hotel te gaan zodat ie tenminste één keer fatsoenlijk in bad kon. Dat werden twee nachten en toen drie. Als niemand hem heeft opgeruimd, staat onze verlaten tent er nu nog steeds. We zijn nooit meer teruggegaan.

Biggetjes in de paté

Dochter kwam erbij en toen Jongste, ingewikkelde vakanties in kant-en-klaar tenten en stacaravans tot we tegen een Frans huisje aanliepen dat we door een mazzeltje konden kopen van een ecologische steenhouwer met twee biggetjes. Alle drie de kids waren op slag verliefd. Ze mochten de namen verzinnen voor de snoezige varkentjes: Olivia en Babette. Toen we een jaar later opnieuw op vakantie gingen, waren de zusjes verwerkt in de paté. Mijn oudste twee werden spontaan vegetariër (en zijn dat nog steeds). Alleen jongste bleef vlees eten, die was nog te jong om zich de twee speelse biggetjes van een jaar eerder te herinneren.

Treurig

En nu zijn we aan het afbouwen. Vorig jaar gingen alleen Dochter en Jongste nog mee. Oudste had emplooi gevonden bij zeilkamp Waterland waar hij kinderen leert zeilen en spannende verhalen vertelt bij het kampvuur. Dit jaar haakte ook Dochter af, want verliefd. En liever staart ze romantisch naar de sterren en in de groene ogen van haar droomprinsje dan dat ze met mama Franse marktjes afstruint. Ik snap dat wel, dus mij hoor je niet klagen. Althans, niet hardop. In mijn hart treur ik enorm om die kinderen die eigen levens gaan leiden.

BBQ

Gevolg is wel dat ik, zonder de vegetariërs van het gezin, de hele vakantie los kon gaan op de barbecue. Want dat vrouwen alleen vlees eten om mannen een plezier te doen, zoals ik onlangs las, is wat mij betreft volslagen onzin. En op kip. Van zo'n gebraden vogel op een schaal vol lekkers voel ik me de ultieme Italiaanse mama. Ik ben niet eens van het kluiven, maar het ziet er zo professioneel uit. Ik koop trouwens wel altijd een Bressekip met zo'n metalen merkje aan de dij. Ze zeggen dat die een beter leven hebben gehad. En dat vind ik toch wel een fijn idee.

Mediterrane kip

Nodig: 1 bressekip, olijfolie, peper en zout, 1 chorizo, kilo tomaten, verse tijm, bakje olijven. 200 ml. rode wijn.

Snijd de chorizo in plakjes en die daarna nog een keer doormidden. Zet een pan met dikke bodem op het fornuis en bak de worst op zacht vuur uit. Bestrooi ondertussen de kip met zout en peper (ook even tussen de poten in de buitholte). Schep de worst met een schuimspaan uit de pan. Giet een scheutje olijfolie bij het worstvet en braad de kip rondom bruin. Giet de rode wijn erbij, zet het vuur zacht en laat de kip met de deksel op de pan een half uur stoven.

Snijd de tomaten in kwarten en de olijven in schijfjes. Rits de tijm van de takjes. Voeg deze ingrediënten na een half uur toe aan de pan en laat nogmaals drie kwartier stoven. Klaar!

Over Marjolein kookt over

Met drie kinderen, een huis uit de 17 eeuw, een man, hond, kat, konijn en parkiet èn een baan, is het leven van VROUW-verslaggever Marjolein Hurkmans een drukke bedoening. En dan toch iedere dag een schijf-van-vijf (of vier)-maaltijd op tafel zetten, natuurlijk draait ze haar hand daar niet voor om. Geloof je het zelf? Vanaf deze week gunt ze je iedere week in kijkje in haar leven èn in haar keuken.

En? Gemaakt? Stuur je foto en variatie op naar oproep@vrouw.nl: proberen wij die ook uit.