Nieuws/Buitenland
545860
Buitenland

Overlevende gered onder puin Tianjin

Reddingswerkers hebben in de Chinese havenstad Tianjin een overlevende gevonden van de ramp met de chemische terminal. Het gaat om een 19-jarige bandweerman, die 32 uur lang onder het puin heeft gelegen.

De man werd vrijdag kort na zonsopgang uit zijn benarde positie bevrijd. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht Er worden nog steeds enkele tientallen mensen vermist, onder wie een onbekend aantal brandweermannen.

Bij de explosies kwamen zeker vijftig mensen om het leven. De Chinese autoriteiten houden er rekening mee dat het aantal dodelijke slachtoffers nog verder toeneemt. Ze zeiden donderdag tegen het staatspersbureau Xinhua dat zeker zevenhonderd gewonden naar ziekenhuizen zijn overgebracht. Van zeventig gewonden is de toestand kritiek. Circa 10.000 artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel behandelen de gewonden in tien verschillende ziekenhuizen.

De ontploffingen woensdagavond werden binnen dertig seconden na elkaar veroorzaakt door explosieven en brandbare stoffen. De autoriteiten repten aanvankelijk van enkele doden. Donderdag werd duidelijk dat zeker vijftig mensen zijn omgekomen.

Gevaarlijke stoffen

De eerste explosie zou te vergelijken zijn met 3 ton aan TNT, terwijl de tweede vergelijkbaar was met een explosie van zo'n 21 ton aan TNT. Xu Yun, die op circa 1500 meter van de terminal woont, zei dat ze na de explosies een enorme vuurbal zag. ,,Mensen schreeuwden om hulp en renden in hun pyjama's de straat op'', aldus Xu tegen Xinhua.

Over de oorzaak van de explosies hebben de autoriteiten geen mededelingen gedaan. De terminal die in brand vloog, is eigendom van het bedrijf Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics. Volgens de krant China Daily zijn enkele medewerkers van dat bedrijf aangehouden.

Zeker duizend brandweerlieden probeerden donderdag het vuur onder controle te krijgen. Militairen die zijn gespecialiseerd in het opruimen van gevaarlijke stoffen zij naar Tianjin gestuurd om te helpen bij het schoonmaken van de stad.

In verscheidene Chinese media is kritiek geuit op de opslag van gevaarlijke chemicaliën in de terminal, omdat die in de buurt van een weg, appartementencomplexen en kantorengebouwen lag. Tianjin is een belangrijke havenstad ten zuidoosten van de hoofdstad Peking. In de stad wonen ongeveer 15 miljoen mensen.