Nieuws
545882
Nieuws

Zeeuwse donkere wateren hotspot voor liefhebbers

’Duiken hier is een uitdaging’

Wie de drukte van de Zeeuwse stranden wil ontvluchten, kan zijn heil onder water zoeken. De wateren van Zeeland behoren tot een van de mooiste duiklocaties van Nederland.

Aan de Zeeuwse kusten heerst een gezellige drukte. Kinderen hinkelen schreeuwend door de met schelpen bezaaide kustlijn, honden rennen blaffend heen en weer. Uit de ene keet klinkt het nieuwste nummer van Rihanna, de buurman draait een technosong. Wie hier even genoeg van heeft, moet eens een kijkje nemen onder het wateroppervlak. Daar heerst serene rust.

De afwisselende Zeeuwse wateren zijn een heuse ’duikhotspot’ voor zowel landgenoten als buitenlandse toeristen, weet duikinstructeur Henk van Ielen (67). Jaarlijks trekken bijna een miljoen duikliefhebbers richting Zeeland.

„Onze tweede openwaterduik en nu al een paling gezien!” Brent van Rossum (15) stuitert in het rond. Samen met zijn maatje David van Wijk (14) volgt hij een duikles bij Van Ielen. De instructeur is blij met zijn enthousiaste leerlingen. „Hier in het Grevelingenmeer zwemt heel veel leven doordat het water zout is. Er zit per vierkante meter wel tien keer zoveel vis en begroeiing als in zoet water. Tijdens het opzetten van de duikbril onder de wateroppervlakte zie je vaak al de eerste visjes en krabben voorbij schieten.”

Zomerseizoen

De Zeeuw startte in 2006 samen met zijn zoon duikbedrijf De Kabbelaar. Met zijn pensioen voor de deur besloot de zestiger van zijn hobby zijn beroep te maken. In het zomerseizoen is hij zes dagen per week in de weer met het geven van duiklessen.

Het is geen gemakkelijke sport. De uitrusting is zwaar en Brent en David raken een paar keer hun flippers kwijt in het donkere water. „Je moet trappelen vanuit je heup en niet met je enkels”, instrueert Van Ielen rustig. Ze oefenen het terugvinden van een uitgevallen mondstuk in het ondiepe water. „Alles in orde?” De leergierige knapen vormen een cirkel met duim en wijsvinger. Onder water is dit het teken dat alles goed gaat. „Blobloblob!” Er klinkt een hoop geborrel als het drietal onder de waterspiegel verdwijnt om naar het diepere duikgedeelte te zwemmen.

Tenen

Duiken in de Nederlandse wateren? Merkwaardig, aangezien je in zee je eigen tenen niet eens ziet. Toch is er volgens fanatiek Nederduikster en amateur onderwaterfotografe Marlène Albrecht-Terpstra (45) genoeg te ontdekken. Je moet alleen goed kijken en het helpt als je je verdiept in het leven onder water.

Als je Marlène vraagt waarom ze zo graag duikt in Nederlands water, is haar resolute antwoord: „Het is een uitdaging! Als je hier kunt duiken, kun je het overal.” Tropische wateren noemt ze ’een aquarium’. „Je kunt er 25 meter om je heen kijken. In Nederland is het water soms net erwtensoep. Dat maakt navigeren een veel grotere opgave. Het water laat minder licht door, waardoor je al snel een lamp nodig hebt. Dat houdt het duiken spannend. Ook zijn de kleuren in het water hier anders. Meer groen en goud dan blauw.”

In het voorjaar duikt Marlène graag in Zeeland omdat sepia’s - een inktvissoort – daar komen paren. In het najaar duikt ze er naar snotolf, een grote bruine vis. De eitjes van dit dier zijn helder rood en hangen als kerstballen in het water.

In mei organiseerde de Nederlandse Onderwatersport Bond zelfs het wereldkampioenschap onderwaterfotografie in Zeeland. Duikers van over de hele wereld legde het Zeeuwse waterleven vast op de gevoelige plaat, wat voor veel publiciteit zorgde.

Mooiste herinneringen

Ook Marlène maakt graag foto’s onder water, zodat ze haar mooiste herinneringen mee naar boven kan nemen. ,,Als duiker respecteer ik de natuur. Dieren of planten meenemen doe je niet. Ik probeer de natuur zo min mogelijk te storen door rustig in het water te zweven.” De onderwaterwereld verveelt haar geen seconde.

Ingrid van Dijk en duikbuddy Anja van Meer klauteren ook tegen de rotsige kant op. De vriendinnen wilden naar een van de afgezonken wrakken duiken. „We hadden een afwijking naar rechts, dus we kwamen steeds bij het platform uit. Daar hebben we een heel grote krab gezien, dus onze duik was toch nog geslaagd”, zegt Van Dijk. De haren van Van Meer pieken alle kanten op door haar duikpak. „Zeemeermin”,roept haar vriendin haar toe.

Duiken mag dan een sport voor stoere vrouwen zijn, ook hier geldt: als je haar maar goed zit.