Nieuws
545890
Nieuws

Tsipras heeft meerderheid voor steunpakket, verliest steun partij

Het Griekse parlement heeft vanochtend ingestemd met een derde steunpakket. Na een hele nacht debatteren begon rond half negen de stemming. Van de 300 parlementariërs stemden er 222 voor, 64 tegen en onthielden zich er elf van stemming. Drie leden waren afwezig.

De uitslag, die overigens niet komt als een verrassing, is weer een overwinning voor premier Tsipras. Hij hield het parlement vanochtend voor dat het derde steunpakket een noodzakelijke keuze is voor Griekenland. Sinds gisteravond was de Griekse regering bijeen om een beslissing te nemen over de bezuinigingen die bij het steunpakket worden geëist.

Tsipras verliest steun

Toch zit Tsipras in een lastig parket. De steun binnen zijn eigen Syriza-partij kalft af, en daarmee die van zijn eigen coalitie. Dat Tsipras een meerderheid kreeg voor het steunpakket, was voor een groot deel te danken aan de oppositie. Slechts 118 parlementariërs van de coalitiepartijen stemden in met het pakket, minder dan bij  de stemming over de Europese noodsteun van vorige maand. Tsipras zou een motie van wantrouwen mogelijk niet overleven. Daarvoor zou hij in de coalitie minstens 120 parlementariërs aan zijn zijde moeten hebben, zo meldt de Griekse krant Ekathimerini.

Volgens de krant zou Tsipras volgende week kunnen vragen om vertrouwen. Als hij in een stemming daarover te weinig steun vindt, zou hij nieuwe, snelle verkiezingen kunnen uitschrijven.

Eurogroep

Vanmiddag begint het overleg van de eurolanden. Dan bepalen de ministers van Financiën van de eurozone of ze tevreden zijn met de toezeggingen van Griekenland.

 

Als de Grieken de bezuinigingen zouden wegstemmen, zou minister van Financiën Efklidis Tsakalotos het vanmiddag heel moeilijk krijgen, zo waarschuwde Tsipras voorafgaand aan de stemming. Het steunpakket zou dan nog niet toegekend worden, in plaats daarvan zou Griekenland dan op de been worden gehouden met een bruglening. "Dat wordt een eindeloze crisis", zei Tsipras daarover.

'Samenwerken'

De Europese Commissie maakte vlak voor de stemming bekend dat ze graag met de Griekse regering wil samenwerken om het Griekse akkoord te implementeren. Ook het Internationaal Monetair Fonds kwam vanochtend met een persbericht. Daarin schrijft het IMF dat het met de betrokken partijen wil samenwerken om te komen tot beslissingen over schuldverlichting.

Lees meer over waarom het IMF en de Europese Centrale Bank vrezen voor de houdbaarheid van de Griekse schulden.