Nieuws/Binnenland
545893
Binnenland

Weer aanhoudingen om rellen Schilderswijk

De politie heeft de afgelopen twee weken nog eens zeven verdachten aangehouden in verband met de rellen in de Haagse Schilderswijk. Ze worden verdacht van openlijk geweld zoals het gooien van stenen.

Het gaat om drie minderjarige jongens uit Den Haag, twee van vijftien en een van zeventien. Verder zijn een 21-jarige man uit Utrecht, een 25-jarige man uit Schiedam, een 20-jarige man uit Den Haag en een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden.

Rechercheurs maken voor het onderzoek gebruik van verklaringen van getuigen en camerabeelden. De politie heeft ook beelden waarop verdachten te zien zijn en van wie de identiteit nog niet bekend is. Elke woensdag publiceert de politie tien foto's. Daardoor is inmiddels van negen verdachten de identiteit bekend geworden.

Eind juni en begin juli was het vier nachten op rij onrustig in de Schilderswijk. De ongeregeldheden begonnen na een protest tegen de dood van de Arubaan Mitch Henriquez, die overleed na zijn arrestatie op een festival in Den Haag. Relschoppers bekogelden de politie met stenen, vernielden winkels en een theater en staken spullen in brand.

Een aantal relschoppers, maar ook mensen die agenten op internet bedreigden, zijn inmiddels berecht. Ze kregen celstraffen, taakstraffen en gebiedsverboden.