Nieuws
545923
Nieuws

Uitstel Google in EU-zaak machtsmisbruik

Zoekgigant Google heeft extra tijd gekregen om te reageren op beschuldigingen van de Europese Unie dat het zijn machtspositie misbruikt in diverse EU-landen. Het is al de tweede keer dat Google uitstel krijgt in de zaak die zou kunnen eindigen in een miljarden boete voor het bedrijf.

Google moet nu voor 31 augustus op de beschuldigingen reageren die zich voornamelijk concentreren op de dienst Google Shopping. De internetgigant zou zijn eigen prijsvergelijker voortrekken in de zoekresultaten. De Europese waakhond wil dat Google de wijze waarop het prijsvergelijkers rangschikt wijzigt en heeft gedreigd met een hoge boete als de zoekgigant dit niet doet. Daarnaast onderzoekt de Commissie ook of Google zijn eigen diensten voortrekt op het gebied van lokaal zoeken, reizen en kaarten.

Het onderzoek tegen Google loopt al 5 jaar en het internetbedrijf heeft al driemaal tevergeefs geprobeerd de zaak te schikken. Volgens een ingewijde zal Google zijn verdediging niet achter gesloten deuren voeren.

Wanneer Google schuldig wordt bevonden kan de EU het bedrijf een boete opleggen van maximaal tien procent van de jaaromzet. Dat komt neer op zo’n zes miljard dollar.