Nieuws
545949
Nieuws

De Azoren

Parel van de Atlantische Oceaan

Voor de kenners valt de eilandenarchipel van de Azoren onder de 'secret escapes'. Een groep eilanden waar de natuur nog ongerept is, waar de walvissen graag verblijven en waar het weer vrijwel altijd aangenaam is. De Azoren worden niet voor niets het best bewaarde geheim van de Atlantische Oceaan genoemd.

De Azoren

De Azoren is de verzamelnaam van 16 vulkanische eilanden die in de Atlantische Oceaan liggen, bij Portugal horen en op meer dan 3000 kilometer ofwel 6 uur vliegen vanaf Schiphol gezien te vinden zijn. Negen van de eilanden zijn bewoond. Samen vormen de eilanden een uniek ecosysteem waarbij de overweldigende natuur iedere bezoeker verbaasd. Kenmerken van de Azoren zijn, naast de prachtige natuur, de ligging, de constante temperatuur, ook de aanwezige windmolens. Deze zijn ooit door de Vlamingen die er een tijdje geheerst hebben, meegebracht. Het is een vakantielocatie voor mensen die iets anders zoeken. Dat heeft niet alleen te maken met de afstand die overbrugd moet worden, maar tevens met het feit dat ze ondanks hun bekendheid zo onbekend zijn.

Eilandengroepen

De bekendste van de 9 bewoonde eilanden zijn Faial, waar de regering zetelt en Sao Miguel, waar de grootste stad te vinden is. De Azoren bestaan uit drie verschillende eilandengroepen. De oostelijke groep bestaat uit Santa Maria en Sao Miguel. De westelijke uit Corvo en Flores. De andere eilanden vallen onder de centrale groep. Iedere groep, ieder eiland heeft zijn eigen verhaal. Wat ze met elkaar gemeen hebben zijn de schilderachtige dorpjes, de kraters, de steile rotswanden en de prachtige natuur, waarin bloemen extra opvallend aanwezig zijn. Dit wordt verder aangevuld met watervallen, mooie stranden en een alles overheersende oceaan, die dankzij de Golfstroom ervoor zorgt dat de temperatuur het hele jaar door tussen zo'n 15 en 25 graden ligt. Voor het zeewater geldt diezelfde constante met temperaturen tussen 16 en 22 graden.

Faial

Faial is een eiland van 174 km2 grootte, waarop zich de stad Horta bevindt en hoort bij de centrale Azoren. Horta heeft 15.000 inwoners en is een van de grotere steden op de Azoren. De stad heeft een grote jachthaven, waar leuke restaurantjes te vinden zijn. Vanaf Horta hier kun je prachtige dagtochten maken, zoals naar de oude vulkaan Caldeira, die deels begroeid is met prachtige oeroude cederbomen. Een andere optie is om vanaf de haven de boot te nemen naar het eiland Madalena. Terwijl de liefhebbers van de zeilsport en zij die graag duiken of surfen hier in een paradijs terecht gekomen zijn. Het mooiste strand is bij de zwarte rotskliffen van Varadouro te vinden.

 

Sao Miguel

De meest bekende plaats op de Azoren is de hoofdstad van het eiland Sao Miguel, dat bij de oostelijke Azoren hoort, Ponta Delgada. De stad is in de maand mei versierd met bloemen en de twee botanische tuinen zorgen voor een overzicht van wat de Azoren zo al aan natuur te bieden heeft. Dit eiland biedt liefst drie vulkanen aan, naast heel wat historische gebouwen, waaronder het paleis Santa Ana. Waar Sao Miguel echter het meest bekend om is, is het kratermeer Sete Cidades met zijn groenblauwe kleur en zijn overdadige natuur. Werkelijk onbeschrijflijk mooi. In Ponta Delgada is 's avonds het nodige vertier te vinden, met name in de wijk Sao Roque, waar de bevolking zelf 's avonds in en rondom de haven te vinden is.

Pico

Het eiland Pico dat naar de aanwezige vulkaan genoemd is, is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de walvissen. Deze ongelooflijke dieren zwemmen regelmatig hier voorbij en met bootjes worden de toeristen dichtbij gebracht om ze te kunnen zien. Pas dan wordt echt duidelijk hoe immens een walvis is. Je kunt vanaf Pico, Madalena of Lajes aan een expeditie deelnemen. Met de vulkaan Pico heeft het eiland de hoogste berg van de Azoren, die met zijn 2351 meter hoog boven het eiland torent en een imponerend vergezicht biedt aan hen die naar boven zijn gewandeld.

 

Flores

Wie van wilde natuur houdt, is goed beraden het eiland Flores, deel uitmakend van de westelijke Azoren, te bezoeken. De steil richting kust aflopende heuvels, de watervallen en de bloemen, "Flores", waarnaar dit eiland genoemd is, laten een overweldigende indruk na. De blauwe Hortensia is min of meer het kenmerk van dit eiland. Flores wordt het mooiste eiland van de Azoren genoemd. Vergeet bij een bezoek aan het bloemeneiland niet om een boottocht langs de vulkanische kust te maken en de grillige vormen die de natuur gecreëerd heeft te bewonderen.

 

Eiland hoppen

Wie voor een verblijf van meerdere weken kiest, kan besluiten om een paar eilanden aan te doen. Ieder eiland is op zichzelf een parel en biedt een andere aanblik. Natuurlijk kun je ook met de boot een of twee eilanden bezoeken vanaf jouw verblijf op een van de grotere eilanden. De Azoren zijn een ideale plek voor hen die van natuur houden, die vulkanen willen bezoeken of die aan speleologie doen. De natuur is onbedorven. Sommige delen van de Azoren, zoals in Algra de Heroismo op het eiland Terceira, zijn Unesco werelderfgoed. Dit geldt eveneens voor de wijngaarden op Santa Maria. Hier worden georganiseerde wandeltochten aangeboden.

Sport

Welk eiland je ook kiest, de Azoren bieden iedereen die van een vakantie houdt, waarin rust, beweging, sport, genieten en bijtanken centraal staan, de ideale plek om dit alles te vinden. Je kunt genieten van lekker eten, van een leuke wandeling, van een boottocht of van een bezoek aan een van die beroemde wijngaarden. Wie van zeilen houdt, wil hier waarschijnlijk nooit meer weg. Wie van vulkanologie houdt evenmin. Bezoek de kraters, de warme bronnen of de lagunes en beleef die wondere wereld. Neem een bad in warm water, terwijl de waterval naar beneden klettert. Wie een extreme sport beoefend is hier precies op zijn plaats. Het ruige landschap, waarin heuvels, bergen, dalen en de meren bieden meer dan genoeg hindernissen om volop te genieten. Er worden op verschillende plekken excursies, speciaal voor extreem sporters, aangeboden. Van een geheel andere orde is deelnemen aan een vistocht of een excursie op het water, om op die manier te genieten van wat een oceaan alles te bieden heeft.

Vertier

De Azoren maken niet voor niets deel uit van Portugal. Dat is eens te meer in de avonduren zichtbaar. Heerlijk eten, gezellige cafés en terrassen waar je kunt genieten van een drankje en van de prachtige, weemoedige Fado, die ook hier te horen is. Daarnaast zijn er in de grotere steden of op een van de stranden regelmatig concerten, shows en muziekfestivals . Op de Azoren heb je alle tijd om te genieten.

Bron: Zoover

Lees ook:

Azoren; Natuurexplosie

Reiskrantreporters over de Azoren