Nieuws/Binnenland
545954005
Binnenland

Rechtszaak tegen dansleraar Khalid A.

Verdachte dansleraar geeft seks met minderjarige leerling toe

Khalid A. met z’n advocaat.

Khalid A. met z’n advocaat.

GRONINGEN - Dansleraar en dansschooleigenaar Khalid A. (38) uit Groningen gelooft in een complot tegen hem, opgezet door dertien meisjes die aangifte tegen hem deden van een reeks ernstige zedenmisdrijven. Die zouden plaats hebben gevonden in een aparte ruimte in zijn dansschool waar (stretch)oefeningen gedaan werden. „Het klopt niet. Ze willen me zwart maken!”

Khalid A. met z’n advocaat.

Khalid A. met z’n advocaat.

A. staat deze week drie dagen lang terecht; op verdenking van twee verkrachtingen, een poging tot verkrachting en een serie aanrandingen van dertien meisjes en vrouwen uit de dansschool. De in de rechtbank in Groningen behandelde vermeende zedenfeiten speelden zich af tussen 2015 en 2020. De verdachte werd in september vorig jaar aangehouden en zit nog steeds vast. Zijn dansschool Groningen Dance Center (450 dansers) was jarenlang succesvol, maar is nu verlaten.

De verdachte erkende eerder dat hij seks heeft gehad met een danseres. A. meent dat het met wederzijdse instemming was en dacht dat het toen 17-jarige meisje al 18-plus was, vulde hij dinsdag aan. „Daarna kon ze weg naar een afspraak, maar ze bleef. Ze zei zelfs dat ze wat later kwam.”

Volgens justitie waren de slachtoffers veelal 16 jaar of jonger en is er over langere tijd misbruik gepleegd, tot wel vijftien keer bij een aangeefster.

Mondmasker

„Het klopt niet”, herhaalde A., die zijn mondmaskertje ophield, telkens. Hij meent dat hij juist het beste met de leerlingen voorhad. „Ik ben een ’hands-on’-persoon. Ik ken nog altijd zestig procent van de dansers bij naam en groet iedereen.” Misbruik kan wat hem betreft toch niet ongezien zijn gebleven? „Bij het masseren was meestal iemand anders aanwezig en anderen konden binnenlopen.” Hij heeft verder op zijn hoogst wel eens ’met stemverheffing gesproken, maar nooit iemand gedreigd ze wat aan te doen’.

Justitie vindt dat A. ernstig misbruik heeft gemaakt van zijn positie. Hij liet tieners telkens weer stretchen, omdat dat goed zou zijn voor hun dansprestaties. De meisjes werden volgens verklaringen seksueel misbruikt, terwijl ze tot wel een half uur lang letterlijk weerloos in spagaat zaten. A. hintte dat het allemaal de kansen zou vergroten om in een demonstratieteam te komen of zelfs professioneel danseres in Amerika te kunnen worden.

Trainingsbroek

Een aangeefster zegt (in aangehaalde verklaringen) dat ze meermalen druk voelde om een verregaande seksuele handeling uit te voeren tijdens zo’n oefening. A. zou ’sorry’ gezegd hebben en gesteld dat hij zichzelf even kwijt was. Het meisje was bang. A. zou een trainingsbroek hebben aangehad met een gat ter hoogte van zijn kruis en geen onderbroek eronder.

Volgens A. was al het stretchen op verzoek van dansers. „Krachttrainen en stretchen maken het leven van dansers zwaar.” A. ’wil zorgen voor mensen’. Hij was kritisch op de dansers, stelde de rechter vast, maakte opmerkingen over gewicht of borsten. „Sommige mensen waren wel bang. Meisjes vonden het niet fijn”, aldus de rechtbank. De verdachte ziet het als zorgzaamheid. A. zei meermalen ’niet boos te zijn op de aangevers. „Zo ben ik niet. Er is van buiten druk op ze gezet.”

Dertien slachtoffers maken later deze week gebruik van hun spreekrecht. De zaak gaat donderdag en vrijdag verder. De uitspraak is vermoedelijk volgende maand.

Verslaggever André Spaansen was bij de zaak aanwezig. Bekijk hieronder zijn tweets.