Nieuws/Buitenland
545957
Buitenland

'Bluswerk mogelijk oorzaak explosie Tianjin'

Het water waarmee de brandweer van de Chinese stad Tianjin de brand in de terminal met chemische stoffen bluste, is wellicht juist de oorzaak geweest van de immense explosies die daarop volgden. Volgens experts kan een verkeerde blusmethode een kettingreactie hebben veroorzaakt.

Volgens de politie lag in de terminal vooral ammoniumnitraat, kaliumnitraat en caliumcarbide opgeslagen. Calciumcarbide reageert met water, waardoor het uiterst explosieve acetyleen of ethyn ontstaat. Volgens de Amerikaanse deskundige David Leggett kan een explosie van acetyleen hebben gezorgd voor de ontploffing van het ammoniumnitraat. „Wat mij betreft kan de aanwezigheid van ammoniumnitraat de enorme verwoesting verklaren.”

Een woordvoerder van de brandweer verdedigt de beslissing om met water te blussen. Het was bekend dat er caliumcarbide lag opgeslagen, maar niet waar het precies lag en of het al was geëxplodeerd, zei hij.

Door de explosies kwamen zeker 54 mensen om het leven en raakten zevenhonderd anderen gewond. Onder de doden zijn vier brandweerlieden, dertien worden nog vermist en 66 raakten gewond.