Nieuws
546088
Nieuws

Recept | Little Spoon

Duizend en één nacht couscoussalade

Voor wie gek is op sprookjes en op heerlijk eten heeft foodblogger Stefanie van der Maas van Little Spoon het perfecte gerecht. Deze duizend en één nacht couscoussalade is een feestje om te zien, nog meer om te eten. Wie ontvoer jij op je vliegend tapijt?

Couscous is voor mij net als pasta. Ik bedoel dan niet qua smaak, want dat lijkt helemaal niet op elkaar. Nee, ik bedoel dat ik met pasta altijd wel iets lekkers kan bereiden. Op dagen dat ik geen zin heb om boodschappen te doen, lukt het me om met pasta en de ingrediënten die nog in de koelkast liggen toch iets lekkers te maken. Dat lukt me ook steeds beter met couscous.

Aladin & Jasmine

Ik vind couscous feestelijk. Salades gemaakt van couscous zien er altijd zo mooi uit. Vijf jaar geleden bezocht ik Marrakech. Wat mij betreft het ultieme duizend en één nacht gevoel. Het oude medina (zo noem je het oudste gedeelte van Noord-Afrikaanse steden) met warme oranje gekleurde muren, de kleine kronkelstraatjes waar je uren door dwaalt, kruiden en specerijen die overal verkocht worden en de restaurants waar op kleine pitjes tajines staan (aardewerken stoofpotten), gevuld met de meest lekkere gerechten. Voor mij is Marrakech een sprookje en ik was Jasmine. Ik hoopte dat Aladin mij ‘s avonds op het dakterras van onze riad (bed & breakfast in de oude medina) kwam ontvoeren met zijn vliegend tapijt. Als ik daarop moet wachten, had ik er nu nog gezeten...

Bereiden van couscous is niet moeilijk, maar je moet wel even de juiste verhoudingen weten. Te veel water zorgt voor hele kleffe en plakkerige couscous. Zo’n plakkaat is echt om te gruwelen. Gebruik je te weinig water, tja dan blijven de korrels hard en dat wil je ook niet. Met de verhoudingen uit mijn recept kan het niet misgaan. Het resultaat is hele mooie droge korrels met een perfecte garing. Ik voeg aan de bouillon een hoop smaakmakers toe. Zo wordt je couscous nog lekkerder. Deze keer deed ik er ook een schep kurkuma in, wat zorgt voor de prachtige gele kleur. Niet alleen lekker, maar ook nog eens feestelijk mooi.

Vallende sterren

Krijg je van het weekend eters? Maak er dan een duizend en één nacht avond van. Om het etentje compleet te maken serveer je fetadips met platbrood vooraf. Daarna deze feestelijke salade met knapperige wortel, koriander en plakjes sinaasappel en Arabische kip gemarineerd in yoghurt. Met een beetje geluk eet je onder de sterrenhemel. Wie weet zie je wel een vallende ster of Aladin en Jasmine die op hun tapijt langs vliegen.

Dit zit erin:

Voor 4 personen

  • 340 gram couscous
  • 500 milliliter bouillon
  • 1 grote eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 1 aubergine, in dunne plakjes
  • 1 courgette, in dunne plakjes
  • 1 gele paprika, in dunne plakjes
  • 5 tomaten, in dunne plakjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Bosje munt, fijngehakt
  • Bosje koriander, fijngehakt
  • Sap van 1 limoen
  • 10 dadels, zonder pit en gehalveerd
  • Handje pecannoten
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed je bakplaat met bakpapier en leg hier de plakjes aubergine, courgette, gele paprika en tomaat op. Besprenkel ze met wat olijfolie. Leg 35 minuten in de oven. Draai de plakjes groente af en toe om. De tomaat haal je wat eerder uit de oven.
  2. Ondertussen ga je aan de slag met de couscous. Doe de couscous in een pan of kom die afgesloten kan worden. Voeg de kurkuma, komijn- en venkelzaad toe aan de bouillon. Laat heel even trekken. De bouillon krijgt zo een prachtig gele kleur en een fantastische smaak. Schenk de bouillon op de couscous. Roer even en sluit de pan of kom af. Na 10 minuten is de couscous gaar en perfect van structuur. Haal los met een vork en schep de couscous op een grote schaal.
  3. Doe het grootste gedeelte van de koriander en munt ook bij de couscous.
  4. Inmiddels is de groente klaar om op smaak gebracht te worden. Schep alle groente in een aparte kom en voeg wat olijfolie, knoflook, limoensap, peper en zout toe. Roer goed en schep bij de couscous.
  5. Nu is het tijd om de salade feestelijk aan te kleden. Verdeel de dadels, pecannoten en feta erover. Eindig met de overgebleven blaadjes munt en koriander.

Geniet ervan!

Kook ook

Over Stefanie en Little Spoon

Food is always on her mind. Stefanie van der Maas is culinair redacteur, foodblogger en eigenaar van Little Spoon. Op Little Spoon vind je haar lievelingsrecepten. Soms gezond, soms minder gezond, maar vaak makkelijk en snel. Ook voor fijne eetadressen en reistips ben je bij Stefanie aan het juiste adres. Wekelijks deelt ze een recept met je zodat je doordeweeks heerlijk eet maar niet te lang in de keuken staat en koken voor vrienden super easy wordt.