Nieuws
546151
Nieuws

Mokum Mama | Eef

Aanstoot nemen aan twee kinderen aan de borst

De week van de borstvoeding is voorbij. Maar dat weerhoudt gebruikers van het internet niet zich massaal druk te maken om een borstvoedende vrouw op Facebook. Toegegeven, het is niet de gemiddelde borstvoedingsfoto. De Amerikaanse vrouw geeft namelijk niet alleen haar eigen kind, maar ook het kind van haar vriendin borstvoeding.

Ingrediënten voor een rel: felle voorstanders van tandemvoeden tegenover duidelijke tegenstanders. Tsja. Als het over borstvoeden gaat dan is dat eigenlijk net zoiets als de smaak van koriander: de één vindt het heerlijk, de ander vindt het naar afwasmiddel smaken. Voor en tegenstanders. En de gemoederen kunnen hoog oplopen. De term borstvoedingsmaffia bestaat niet voor niets. 

Levensbehoeftes

Voor baby's is melk een van de eerste levensbehoeftes. Of dat nu uit een fles komt of uit een borst. Alleen als het uit de fles komt, mag iedereen het zien en als het uit de borst komt, dan gebeurt dat op een plek waar niemand het ziet óf de baby (en borst) krijgt een grote hydrofiele lap over zich heen, zodat onzichtbaar blijft wat zich daaronder afspeelt.

Maar als je er wat langer over nadenkt zie je eigenlijk nooit iemand een blikje cola drinken met een theedoek over zijn hoofd. 

Borsten van vrouwen zijn functioneel en in verschillende periodes voor verschillende gebruikers aantrekkelijk. Maar in onze cultuur moeten vrouwenborsten bedekt blijven. Als ze bedekt zijn, is het alleen moeilijk om functioneel te zijn. Mannenborsten daarentegen zijn niet functioneel, maar kunnen in onze cultuur onbedekt getoond worden. Dat is dus, qua functionaliteit, nergens voor nodig. 

Bilpartij

Op een warme dag zie ik een man op het terras van de strandtent, enkel een zwembroekje om de bilpartij, verder een ontbloot en gebronsd bovenlijf. In zijn hand een blikje cola. Hij gooit zijn haar naar achter, het blikje gekanteld omhoog en klokt het vocht naar binnen. 

Hij had het vocht duidelijk nodig en we waren allemaal getuige van deze behoeftebevrediging. Wat zal er gebeuren als ik een foto van deze drinkende man op Facebook plaats? Waarschijnlijk hetzelfde als met al mijn andere posts: nooit eens een relletje!

Meer over Mokum Mama

Eef en Maria gingen aan boord van het Moederschip om erachter te komen, dat het land voorlopig niet in zicht is.  Racend tussen werk, crèche en bedtijd observeren deze twee jonge moeders hun omgeving. De mamascene in Amsterdam is een biotoop. Een wereld waarin moeders broeden op hoogsensitieve of –begaafde kinderen’, de directeur van een populaire school op meer steekpenningen kan rekenen dan een hoge rechter in Jakarta en het traktatieprotocol ingewikkelder dan een studie sterrenkunde. Om de moed erin te houden tot het land weer in zicht is delen Eef en Maria hun tips, tricks en observaties. Volg ons op facebook.com/mokum.mama of op twitter account @mokum_mama voor de laatste updates.