Nieuws/Buitenland
546248971
Buitenland

Tientallen gewonden door brand in New York, twee mensen kritiek

NEW YORK - Door een brand in een appartementencomplex in Manhattan in de stad New York zijn zaterdag zeker 38 mensen gewond geraakt. Twee slachtoffers zouden in kritieke toestand verkeren en zeker vijf anderen liepen zware verwondingen op, zei de commissaris van de lokale brandweer tegen CNN.

De lokale autoriteiten melden dat de brand mogelijk werd veroorzaakt door een soort batterij die vaak wordt gebruikt in onder meer e-bikes en elektrische scooters. Volgens de chef van de brandweer zijn in New York dit jaar al bijna tweehonderd branden ontstaan door een zogeheten lithium-ion batterij. „Dit jaar zijn er al zes mensen overleden door dit soort batterijen”, aldus de chef tegenover CNN.

Vermoedelijk waren de bewoners van het appartement waar de brand zaterdag uitbrak bezig met het repareren van fietsen. The New York Times schrijft dat er in de woning op de twintigste verdieping minstens vijf e-bikes waren. Volgens de krant was het verboden om e-bikes mee te nemen het gebouw in.

Op beelden op sociale media is te zien hoe brandweerlieden een vrouw die in het appartement was een verdieping lager door een raam naar binnen trekken. Iemand anders moest met touwen uit het brandende appartement worden gered.