Nieuws/Binnenland
546276
Binnenland

Jumbo overspoeld met explosieve enveloppen

Bomdreiger Jumbo eist bitcoins

Supermarktketen Jumbo is in de greep van een afperser. Er is door een nog onbekend persoon 'een aanzienlijk bedrag' van het concern geëist. Bij het uitblijven van betaling zouden bommen ontploffen.

Dat heeft de politie aan De Telegraaf bekendgemaakt.

In mei werd een levensgevaarlijke bom ontmanteld bij een filiaal in Groningen en ontplofte een projectiel bij een andere supermarkt van Jumbo in de stad.

Begin vorige maand gebeurde waar de noordelijke recherche zo bang voor was: de dader breidde zijn werkgebied uit. Een Jumbo-super in Zwolle kreeg een brief met een explosieve stof erin. 

Bijzonder is dat de afperser geen bedrag in euro's eist. Hij wil een aanzienlijke hoeveelheid bitcoins: digitaal of elektronisch geld waarmee op internet wordt betaald. Bitcoins zijn niet gekoppeld aan persoonsgegevens, waardoor de ontvanger – in dit geval de afperser – niet of nauwelijks valt te traceren. Voor zover bekend zijn in ons land nog nooit bitcoins geëist bij een poging om een bedrijf af te persen.

De recherche wil uit onderzoeksbelang niets zeggen over de hoeveelheid geld die is geëist. Ook over het soort explosief zegt de politie niets. De Jumbo-vestigingen in Groningen en Zwolle worden zwaar beveiligd. Het concern zal niet ingaan op de eisen van de afperser. 

De politie heeft een gedragsdeskundige en een 'profiler' ingezet om een goed beeld te krijgen van de verdachte en zijn werkwijze. De belangrijkste kenmerken: de dader is slim, waarschijnlijk tussen de 20 en 40 jaar oud en is zo goed als zeker een man. Hij woont naar alle waarschijnlijkheid in Groningen.

Met lege handen staat de recherche na drie maanden onderzoek zeker niet. De commandant van de Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden Rob Vos zegt dat er sporen zijn van de dader. Het gaat in ieder geval om vingerafdrukken. Ook is er uitgebreid telefoon- en internetonderzoek gedaan. Of en wat dat heeft opgeleverd, zegt de politie niet. 

Er zijn twee kookwekkers gevonden bij de bommen. Het gaat om wekkers van het merk Liefheit, die waarschijnlijk bij de Blokker zijn gekocht. De recherche probeert de kopers te achterhalen. De politie beschikt ook over camerabeelden van de dader, die een vreemd loopje heeft.

De politie van Noord-Nederland zet veel beschikbare informatie over het onderzoek naar de afperser vandaag online op www.politie.nl/jumbo. De politie vraagt het publiek om mee te denken en informatie te geven. Ze roept de dader op zich te melden.

'Lang zal je leven', stond er op de verjaardagskaart die het Jumbo-filiaal aan de Veemarkt in Zwolle begin juli ontving. De persoon die de enveloppe opende, werd niet alleen getrakteerd op een deuntje, maar ook op een dosis explosieve stof.

Jumbo noemt de dreigingen vervelend. „We hebben vanaf het eerste incident nauw contact met de politie. In samenspraak met hen zijn in onze winkels - opvallend en onopvallend, binnen en buiten - extra voorzorgsmaatregelen genomen om een veilige winkel- en werkomgeving te creëren”, laat de supermarktketen donderdag weten in een verklaring.

 

 

 

Lees hier een reconstructie van de reeks bedreigingen aan het adres van Jumbo.