Nieuws/Binnenland
546623
Binnenland

Oplossing moord Manon dichterbij

Nieuwe aanwijzingen in de moordzaak van het 8-jarige Helmondse meisje Manon Seijkens hebben de politie deze week aanknopingspunten gegeven voor hernieuwd onderzoek. De vader van Manon wil daarom dat de recherche het moordonderzoek, dat nu toe tot niet tot een veroordeling van de dader leidde, hervat en heeft daartoe dinsdag ook een advocaat ingeschakeld.

Een gepensioneerde onderzoeker van de Raad voor de Kinderbescherming reageerde afgelopen weekeinde op het artikel in De Telegraaf van zaterdag, waarin familie van Manon de hoop uitsprak dat de twintig jaar oude kindermoord ooit nog wordt opgelost.

,,Het artikel over de zaak heeft veel emoties opgeroepen, omdat ik het gevoel heb nooit gehoord te zijn door meerderen. Ik voel me niet meer gebonden aan mijn geheimhoudingsplicht,” aldus de medewerker van de Raad, van wie de identiteit bij deze krant bekend is.

Doorpakken

Vader Karel Seijkens vindt dat de recherche nu moet doorpakken. ,,Er is te lang gewacht en de politie heeft te veel steken laten vallen", meent hij. Advocaat mr. Richard van der Weide deelt die mening en gaat namens de vader van Manon bij de hoofdofficier van justitie om een gesprek vragen. ,,Het onderzoek moet worden heropend", vindt Van der Weide. ,,Veel feiten zijn niet of onvoldoende onderzocht. Bovendien willen mijn cliënten weten waarom geen dna- verwantschapsonderzoek is gedaan. Dat zou wat ons betreft nog altijd kunnen. Er is immers een dna-spoor van een verdachte beschikbaar."

Volgens de raadsonderzoeker die contact zocht met De Telegraaf maakte de moeder van Manon deel uit van een groep kennissen, die door de Raad voor de Kinderbescherming in de gaten werd gehouden vanwege verwaarlozing en misbruik van kinderen: ,,Het broertje van Manon was daarom al uit huis geplaatst. Ik heb tot op de dag van vandaag spijt dat dit ook niet bij Manon is gebeurd. De gezinsvoogd heeft toen een inschattingsfout gemaakt met afschuwelijk gevolg.”

In de wijk waar Manon met haar moeder woonde, leefde een gezin, waarvan de vader een tbs-verleden had vanwege zedendelicten. Volgens de raadsonderzoeker kwam Manon ook bij dat gezin over de vloer. ,,Ik heb zelf de afschuwelijkste ervaring met die vader gehad. Bij een huisonderzoek gijzelde hij me en wilde hij me iets aandoen. Indertijd durfde niemand iets te zeggen, maar nu we twintig jaar verder zijn wil ik alsnog graag informatie kwijt. De moord op Manon speelt nog altijd door mijn hoofd. Hoe kon iemand zo’n lief kind iets aandoen?”

Cold case

De politie in Brabant is inmiddels op de hoogte gesteld van het aanbod van de raadsonderzoeker om informatie met de recherche te delen. Volgens woordvoerder Rick Ebli verjaren cold-case zaken als die van Manon nimmer. ,,Mochten er tips dan wel nieuwe aanknopingspunten voordoen, dan pakt de politie deze onmiddellijk op in de hoop dat dit kan leiden naar een verdachte of verdachten. Een cold case als deze waarbij een kindje van slechts acht jaar oud om het leven is gebracht liet politiecollega's die toentertijd betrokken waren bij het onderzoek ook niet onberoerd. Voor familieleden die met een dergelijk drama geconfronteerd worden is het ronduit verschrikkelijk”, aldus Ebli. De politie nam echter tot gisteren nog geen contact op over de verklaring van de nieuwe getuige.

Manon Seijkens verdween op 10 augustus 1995 in Helmond. Een half jaar later werd ze op een paar honderd meter van haar huis dood teruggevonden. Het meisje bleek seksueel misbruikt. Een haar op het lichaam leverde later een DNA-spoor op, dat echter tot op heden niet aan een dader kon worden gekoppeld. Wel werden drie verdachten opgepakt, van wie één van de rechtbank vijftien jaar gevangenisstraf kreeg. Later werd hij door het Hof in hoger beroep vrijgesproken.

Lees meer over de 'vergeten moord':- ’Is Manon soms minder belangrijk dan andere vermoorde meisjes?’