Nieuws/Binnenland

'Gasvisie minister Kamp achterhaald'

Minister Henk Kamp voert een achterhoedegevecht met zijn visie op de winning van meer aardgas uit velden op de Noordzee. Milieuorganisatie Greenpeace zegt verbaasd te zijn dat het eerste wat er na het reces van de bewindsman te horen is een toekomstvisie is op het gebruik van fossiele brandstoffen. „We wachten met smart op een visie op duurzame energie”, aldus een woordvoerder woensdag.

Greenpeace is uitermate teleurgesteld dat Kamp vasthoudt aan gas ondanks de rechterlijke uitspraak van juni dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen moet terugdringen. „De uitspraak van de rechter zegt genoeg”, er moet haast worden gemaakt en de uitbouw van duurzame energie moet worden versneld. „Ga dan niet wachten.”

Het argument dat Nederland met gaswinning minder afhankelijk wordt van Rusland noemt Greenpeace te positief. De milieubeweging zegt te begrijpen dat gas nog nodig is maar pleit ervoor het gebruik ervan zo snel mogelijk terug te dringen. Daarvoor zouden aardgasopbrengsten ook goed ingezet kunnen worden zodat we niet hoeven te wachten tot 2050, beaamt de woordvoerder.

Ook Milieudefensie beticht Kamp ervan aan tunnelvisie te lijden. „Hij zoekt alleen naar mogelijkheden om Gronings gas door andere fossiele brandstoffen te vervangen. En dat terwijl Nederland er nu zelfs door de rechter toe gedwongen wordt om veel meer te doen tegen klimaatverandering. De duurzame alternatieven liggen voor het oprapen: gebouwen beter isoleren, fikse energiebesparing in de industrie, verwarmen en koken op elektriciteit opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Laat Kamp dat subsidiëren in plaats van gaswinning op de Noordzee!“