Nieuws/Buitenland
54664677
Buitenland

Australië doelwit van grote cyberaanval

Australische premier Scott Morrison.

Australische premier Scott Morrison.

CANBERRA - Australië wordt momenteel getroffen door een grote, goed opgezette cyberaanval. Het land is al een aantal maanden het doelwit van hackers. Dat heeft premier Scott Morrison bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Volgens de premier is de aanval zo goed georganiseerd en zo grootschalig, dat er een machtig land achter moet zitten.

Australische premier Scott Morrison.

Australische premier Scott Morrison.

„Er zijn maar een aantal landen die de middelen hebben voor een dergelijke cyberaanval”, aldus de premier. Alle niveaus van de overheid worden aangevallen, net als bedrijven, onderwijsinstellingen, gezondheidsinstellingen en andere essentiële bedrijven.

Morrison zegt niet te weten wat de motivatie van de hackers is. Hij wil niet zeggen welk land erachter zit. Bronnen hebben omroep ABC News verteld dat het om China gaat. De cyberaanvallen zouden al wel een aantal maanden aan de gang zijn, volgens de premier.

Er zouden nog geen grote datalekken zijn geweest, door de cyberaanvallen. Morrison zegt tegen ABC News dat hij er voor heeft gekozen om het nieuws nu te brengen, zodat de Australiërs op de hoogte zijn van wat er gebeurt. En niet omdat de dreiging nu hoger zou zijn dan in de afgelopen maanden.

De baas van een belangrijke cybersecurity instantie in Australië, Rachael Falk, zegt tegen ABC dat het aanwijzen van een schuldige momenteel niet belangrijk is. „Het gaat erom dat mensen hun gegevens kunnen veiligstellen. Ook premier Morrison roept de Australiërs op ervoor te zorgen dat ze hun gegevens goed beschermen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo