Nieuws
546656
Nieuws

Feestje op martelschip

De Chileense ambassade organiseert tijdens zeilevenement Sail een feestje op de Esmeralda, een zeilschip dat tijdens het dictatoriale bewind van generaal Pinochet door de Chileense marine is gebruikt als martellocatie. Nederlandse politici, ondernemers en vertegenwoordigers uit de culturele sector staan op de gastenlijst.

De Amsterdamse raadsfractie van de Partij van de Arbeid heeft raadsvragen gesteld over het feestje op het martelschip, schrijft het Parool. ,,We kunnen niet vrolijk aan de champagne zonder dat er erkenning is voor de historie van het schip. Het kan esthetisch een mooie boot zijn, dat betekent niet dat het ethisch door de beugel kan", zegt fractievoorzitter Marjolein Moorman in de Amsterdamse krant. De PvdA'er wil weten of leden van het College van B&W op het feest aanwezig zullen zijn.

'Bloed van gevangenen'

Een woordvoerder van Sail zegt tegen het Parool, dat het een bewuste keuze is geweest om het martelschip naar het zeilevenement te halen: ,,Het vaart nu onder een heel ander gesternte." De organisatie van Sail heeft niets in de publieksinformatie gezet over de martelgeschiedenis van het zeilschip: ,,Wij kijken enkel naar de nautische geschiedenis van een schip."

Nederlandse Chilenen, die vaak in Nederland terecht zijn gekomen na te zijn gevlucht voor de gruwelijkheden van het Pinochet-regime, zijn tegen de komst van de Esmeralda. Ongepast, zo oordeelt een van hen: ,,Het schip is mooi witgeverfd, maar daaronder zit het bloed van de gevangenen."