Nieuws/Buitenland
546742
Buitenland

Aanklagers corruptiezaak ontvluchten Turkije

Twee Turkse officieren van justitie die een grootschalig onderzoek deden naar de vermeende corruptiepraktijken rondom president Recep Tayyip Erdogan, zijn het land uit gevlucht. Een paar uur voordat arrestatiebevelen voor hen zouden worden uitgegeven, vertrokken ze naar Armenië.

Het gaat om de hoogste aanklager in Istanbul, Zekeriya Oz, en een collega van hem, Celal Kara. De twee worden ervan beschuldigd dat ze regering omver wilden werpen en een criminele organisatie hebben opgericht. Ze worden aangeklaagd met nog een andere aanklager. Het is onduidelijk of hij al is opgepakt.

In Turkije kwam twee jaar geleden naar buiten dat mensen dicht bij Erdogan verdacht worden van corruptie. Erdogan was destijds nog premier. Daarna begon justitie een grootschalig onderzoek naar het schandaal. Volgens Erdogan zit zijn aartsvijand, de prediker Fethullah Gülen, erachter. Gülen, die in de VS woont en ooit een bondgenoot van Erdogan was, zou een coup hebben willen plegen. Oz werd ook ooit gezien als handlanger van Erdogan.