Nieuws/Binnenland
546768
Binnenland

Fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam stopt

Leefbaar Rotterdam dreigt in een nieuwe bestuurscrisis te belanden. Fractievoorzitter Luuk Wilson zou overwegen het bijltje erbij neer te gooien, omdat het hem niet lukt de raadsleden in het gareel te houden.

In de wandelgangen van het stadhuis is zelfs al de naam van zijn opvolger te horen: raadslid Anton Molenaar zou in de startblokken staan om het stokje over te nemen. Gisteren was Molenaar niet bereikbaar voor commentaar. Wilson zei dat hij „in gesprek is hoe hij en de fractie samen verdergaan”. Ook raadslid Ronald Buijt wilde niet op de vraag ingaan of de pas in juni aangestelde Wilson nu al aftreedt.

Boos

In een uitgelekte e-mail aan alle veertien raadsleden van Leefbaar, in het bezit van De Telegraaf, geeft het woedende raadslid Reinier de Jong aan ’geen enkele fractievergadering’ meer bij te willen wonen als Ronald Buijt daar ook aanwezig is. Hij is vooral boos dat laatstgenoemde in zijn ogen met leugens en halve waarheden de publiciteit heeft gezocht om kritiek te leveren op de wijze waarop Ronald Schneider wethouder is geworden.

Schneider had daarvoor samengewerkt met vier fractiegenoten, onder wie De Jong, en de oppositie.

De Jong sneert in zijn e-mail verder dat Buijt directeur van het fractiebureau wilde worden en daarvoor 6000 euro per maand wilde opstrijken. Dat komt neer op een salaris van bijna 80.000 euro per jaar. De salarissen van de fractieondersteuning zijn nooit zo hoog. De regels van de gemeente verbieden dat ook.

„Het klopt dat ik chef de bureau wilde worden”, zegt Buijt. „Maar het was al vrij snel duidelijk dat daar geen geld voor was. Ik kwam op dat bedrag, omdat dit overeenkomt met mijn raadsvergoeding plus mijn salaris. Ik dacht dat ik dan zou kunnen helpen als spil tussen de partij, de wethouders en de fractie. Met een meerderheid van maar één zetel zou dat echt het verschil kunnen maken. Maar dan had ik wel mijn baan moeten opzeggen.” Ook schrijft De Jong dat hij verwacht dat Buijt naar de PVV vertrekt. Buijt: „Dat zal ik nóóit doen.”

Pluche

De problemen bij Leefbaar Rotterdam dateren al van voor de gemeenteraadsverkiezing in maart, maar escaleerden toen raadslid Ingeborg Hoogveld naar voren werd geschoven als beoogd wethouder. Een deel van de fractie vond dat er geschiktere kandidaten beschikbaar waren. De hele oppositie stemde tegen haar benoeming, net als zes leden van Leefbaar. Daardoor kon Ronald Schneider op het pluche plaatsnemen.

Na crisisoverleg en lange praatsessies leek de rust weergekeerd en kon er begonnen worden met het bouwen aan een ’positief en productief team’, maar volgens De Jong is dat een utopie gebleken. „Er is nog meer wantrouwen ontstaan. De wond waarop net een pleister zat, is met een roestige spijker opengetrokken.”