Nieuws/Binnenland

SPOILER ALERT: Interview met afvaller Wie is de Mol?

‘Ik kan me echt niet voorstellen dat Sanne de mol zou zijn’

Chris Zegers was zaterdagavond tijdens MolTalk, de live nabeschouwing van Wie is de Mol?, met stomheid geslagen. Zijn mol lag eruit. En er zullen meer mensen gebaald hebben, want volgens de laatste peilingen verdacht maar liefst 19 procent van de kijkers radio-dj Jeroen Kijk in de Vegte.

Zelf zag Kijk in de Vegte zijn vertrek al enigszins aankomen, aangezien hij geen goed gevoel had bij de laatste test. Toch was het ook voor hem weer even slikken bij het terugzien van de aflevering met de trektocht door de Oregon Trail die voor hem meteen ook de eindbestemming betekende.

Hoe heb je die laatste uitzending beleefd?

“Ik heb gisteravond samen met Sigrid ten Napel, Thomas Cammaert en Diederik Jekel gekeken. Dat was wel erg fijn. Door het samen met mensen te kijken die er bij waren en enigszins begrijpen waar je doorheen gaat, werd de klap van de guillotine toch nog enigszins verzacht. Want hoewel je precies weet wat er gaat gebeuren, word je er gek genoeg toch nog door overvallen. Maar het is ook wel prettig dat de kogel nu eindelijk door de kerk is. Vanaf nu ben ik weer gewoon kijker.”

Vind je dat je het spel goed gespeeld hebt?

“Ik heb daar nooit gedacht, ik ga doen of ik de mol ben of zo. Ik ben gewoon voor honderd procent voor het spelletje gegaan. Ik wilde alles zo goed mogelijk doen. Maar ik ben een onhandige kluns en niet bepaald sportief, dus ik verwachtte dat ik zeker bij de fysieke opdrachten weleens een foutje zou maken en dan vanzelf wel een keer verdacht zou zijn. En kennelijk was dat deels wel een aanpak die werkte, aangezien toch 19 procent dacht dat ik de mol was. Maar ik weet niet precies wat de maatstaf is om het spelletje goed te spelen. Ik ben in ieder geval wel verder gekomen dan ik ooit heb durven dromen. Ik was al heel blij toen ik aflevering 1 door was. Maar aan de andere kant heb ik het natuurlijk niet goed genoeg gespeeld. Ik heb niet kunnen ontdekken wie de mol was en de pot met geld is aan mijn neus voorbijgegaan.”

Had je achteraf gezien dingen anders aangepakt?

“Ik heb niet het gevoel dat ik meer had kunnen doen. Zelfs nu ben ik nog niet veel wijzer geworden. Je staat constant aan tijdens de opnames. Wat is er buitengewoon? Wat klopt er niet? Maar er gebeurt ook zoveel tegelijk. Dat kun je echt niet allemaal bijhouden. Het mocht gewoon niet zo zijn. Zoals ik in de uitzending al zei: het was echt een fantastisch avontuur. Ik voel me echt bevoorrecht dat ik eraan mee heb mogen doen. Wat moet ik dan nog gaan zeuren? Je kunt net als Dafne Schippers met je schoenen gaan gooien, maar ik zie mezelf dan eerder als Churandy Martina. Ik ben heel tevreden met mijn vijfde plek. Dat is ook het geniale van dit format. Er is niet één manier om het te doen. Je kunt allemaal op je eigen manier de eindstreep halen.“

Heb je nog iets over jezelf geleerd?

“Dat ik best mee kan in zo’n groep. Daar was ik toch een beetje bang voor. Dat er allemaal van die lawaaitypes mee zouden gaan en dat ik dan heel erg mijn eigen plekje zou moeten bevechten. Maar het waren allemaal hele prettige mensen om mee samen te zijn. Wel allemaal karakters, dat wel, maar prettig in de omgang. En als ik nu die afleveringen terugzie, was ik soms toch wel heel erg ‘stille Willy’. Maar dat is nu eenmaal wie ik ben. Als iedereen aan het kakelen is, dan is mijn reflex juist om me rustig op de achtergrond te houden. Dan trek ik mijn eigen plan. En dat is ook prima. Ik heb geleerd dat dat gewoon goed is. Al is het nu ook wel weer even wennen dat drie miljoen kijkers ineens ook allemaal iets van je vinden. Dat is heel gaaf, maar ook heel intens. Het is grappig om te zien dat zelfs als er een haar in je wenkbrauw de ene dag naar links wijst en de volgende dag naar rechts, dat mensen daar al aanwijzingen in zien. Fascinerend dat mensen daar op die manier zo mee bezig zijn.“

Had je zelf de mol willen zijn?

“Er waren genoeg situaties waarbij je gewoon als kandidaat al flink onder druk stond. Zoals met die verzekering en die veiling. Dat iedereen na afloop op me af kwam en riep: ‘wat heb jij nu geflikt?’ Als mol heb je dat dag in dag uit dat je rare situaties een draai moet geven. Heel heftig en heel vermoeiend lijkt me dat. Misschien groei je wel in die rol, maar ik geloof niet dat ik er iets aan gemist heb.”

Wat zou je toekomstige deelnemers van Wie is de Mol aanraden?

“Speel vooral je eigen spel! Laat je niet afleiden door wat andere kandidaten doen. Als die gaan zitten mollen, dan moeten ze dat vooral zelf weten. Blijf hoe dan ook jezelf, ook al is de groepsdruk soms hoog.”

Je was erg close met Sanne Wallis de Vries. Wat nou als blijkt dat zij de mol is?

“Zij was de enige van de groep die ik van tevoren al kende. Ik voelde me dan ook echt opgelucht toen ik haar op Schiphol zag. We hebben toen stiekem een appje naar elkaar gestuurd met ‘bondje?’. Ik kan het me echt niet voorstellen dat zij, met haar onhandigheid, de mol zou zijn. Maar mocht dat wel zo zijn, dan verdient ze een mooie fles champagne en een heel dik compliment!”