Nieuws
546793
Nieuws

Blokker laat Piet zwart als schoorsteenroet

Huishoudketen Blokker zegt de discussie rond Sinterklaas en dan vooral Zwarte Piet te volgen. "Wij sluiten aan bij hoe kinderen het feest zelf beleven. Die zien Piet als hulp van de sint en kan van allerlei afkomst zijn. De zwarte kleur heeft hij gekregen van roet in de schoorsteen."

"Piet blijft bij ons in elk geval bestaan. Maar we blijven weg van bepaalde stereotiepen als dikke lippen en oorbellen", zegt een woordvoerster van de keten tegenover Powned nieuws.

Onder Blokker Holding vallen ook de speelgoedketens Intertoys en Bart Smit.

Gouden Piet

Gisteren maakte warenhuis De Bijenkorf bekend de iconische klimpieten, die rond het sinterklaasfeest de lichthal van de Amsterdamse vestiging sieren, worden verguld. Ook in de filialen in Den Haag, Utrecht en Amstelveen, waar evenals bij de vlaggenschipwinkel in Amsterdam pieten in het atrium aan touwen naar boven klimmen, zijn vanaf dit jaar vergulde klimpieten aanwezig. Volgens de Bijenkorf is de aanpassing een gevolg van de nieuwe strategie, en past een gouden Piet beter bij de nieuwe luxere koers.

Veel winkels worstelen met Piet sinds er over het uiterlijk van de traditionele Zwarte Piet de laatste jaren grote maatschappelijke discussie is ontstaan.

Tegenstanders van Zwarte Piet vinden het goed dat De Bijenkorf de klimpieten goud maakt, maar vinden het wel jammer dat het luxe warenhuis niet zegt dat Zwarte Piet stereotyperend is. "Ze verschuilen zich nu achter het argument dat het past binnen het nieuwe winkelbeleid en daarmee nemen ze hun verantwoordelijkheid niet", zei een woordvoerder van de Stichting Nederland Wordt Beter tegenover Powned.

V&D

Warenhuis V&D laat zich dit jaar leiden door Sinterklaasjournaal. "Wat het Sinterklaasjournaal toelaatbaar vindt, dat vinden wij ook kunnen'', zegt een woordvoerder. En daarmee stelt de warenhuis de beslissing uit tot vermoedelijk november, wanneer de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal te zien zal zijn. Het NTR-programma houdt de verhaallijn zoals gebruikelijk namelijk tot die tijd geheim.