Nieuws
546822
Nieuws

Open brief

'O wat fijn dat je zo snel op gewicht bent!'

Doutzen Kroes, Yvke Sturm, Eva Mendes en nu Monique Smit... Binnen de kortste keren na je bevalling weer op je oude gewicht zitten. Het lijkt wel alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. Journaliste Chantal Anthonio heeft er een beetje haar buik vol van en schreef een open brief aan Monique.

Lieve Monique,

Pas een week geleden bevallen en nú al pas je in je favoriete spijkerbroek. Pfff, is dat nu wat jij zo belangrijk vindt, Monique? Dat die overtollige zwangerschapskilo’s binnen een week als sneeuw voor de zon zijn verdwenen? Dat je weer een figuurtje hebt alsof er helemaal niets is gebeurd? Zelfs je zus verbaast zich over je fysieke toestand!

Is dat echt het allerbelangrijkste, het eerste wat je wil delen? Want zeg nu zelf: het is toch veel belangrijker om te verkondigen dat alles goed gaat met je kindje? Dat hij gezond is, dat hij goed drinkt, dat alles erop en eraan zit, dat hij lekker slaapt. Dat het zo fijn is om samen met je vriend je te ontfermen over dit kleine bundeltje dat nu het allerbelangrijkste is in je leven.

Maar nee: "Ik voel me super, ik ben alweer bijna op mijn oude gewicht!" roep je blij. Het klinkt zelfs bijna als een opluchting.

Wat ik me dan afvraag: wat is eigenlijk je boodschap? Wat wil je hiermee nu precies zeggen? Waarom wil je dit zo graag benadrukken? Is dat, omdat:

  • A. je vindt dat je niet zo dik hoeft te blijven na de zwangerschap.
  • B. je vrouwen die na de zwangerschap wel wat zwaarder zijn dan voor de bevalling, op z’n zachtst gezegd niet kunt begrijpen.
  • C. je slank worden na de zwangerschap belangrijker vindt dan ….
  • D. Ik heb helemaal geen boodschap!

Om eerlijk te zijn, denk ik dat je kiest voor antwoord D. Dat je inderdaad geen boodschap wilt uitdragen. Je hebt er gewoon niet zo goed over nagedacht. Je bent gewoon blij, blond en bijna weer op gewicht, hihi! En o ja, ook mama, natuurlijk!

Maar goed, ik ken jou natuurlijk niet en ik ken jullie situatie niet.

Misschien vindt je kindje het ook wel belangrijk dat er een slanke, en blije - omdat ze weer bijna op gewicht is - moeder achter zijn kinderwagen loopt? Of misschien is het wel omdat je bekend bent, dat dat van je wordt gevraagd? Of gewoon omdat je er zelf lekker bij voelt als je weer op gewicht zit?

Of misschien, héél misschien ben ik gewoon een jaloerse zeurpiet die gefrustreerd met een zak chips op de bank het artikel zit te lezen waarin je zo blij verkondigt dat je al na een week na de bevalling op gewicht zit, terwijl ik me afvraag: waarom lukt mij dat na zes jaar nog steeds niet?

Lieve groet,

Chantal