546889
Buitenland

Graf Nefertiti mogelijk gevonden

Een wetenschapper denkt twee geheime deuren te hebben gevonden in de graftombe van farao Toetanchamon. De Britse archaeoloog Nicholas Reeves heeft de muren van de tombe gescand en daarbij een aantal mysterieuze lijnen gevonden.

Reeves vermoedt dat dit de contouren van twee doorgangen zijn, die leiden naar een voorraadkamer en het graf van koningin Nefertiti, de schoonmoeder van Toetanchamon. Volgens Reeves was de graftombe van Toetanchamon relatief klein en was het waarschijnlijk het voorportaal van het graf van zijn schoonmoeder. Toen de farao onverwacht jong kwam te overlijden - slechts enkele jaren na de dood van Nefertiti -, zou de ruimte zijn omgebouwd tot zijn tombe.

Mysterie

Als de theorie van Reeves klopt, is daarmee een van de grootste raadsels in de Egyptologie opgelost. De laatste rustplaats van Nefertiti is namelijk altijd onbekend gebleven. Nu is het de vraag of de Egyptische autoriteiten willen meewerken aan de oplossing van het mysterie en meer onderzoek in het graf van Toetanchamon zullen toestaan.

Nefertiti is één van de beroemdste Egyptische vrouwen uit de klassieke oudheid. Ze stond bekend om haar grote schoonheid. Volgens sommige theorieën is ze tijdelijk regentes geweest in de periode tussen het overlijden van haar man en het aantreden van Toetanchamon als farao.

Het volledige onderzoeksverslag van Reeves is hier te lezen.