Nieuws/Buitenland
547091379
Buitenland

Files en vertragingen verspreid door Europa door Zwarte Zaterdag

DEN HAAG - Op de vakantieroutes in Europa is het zaterdag rond het middaguur al enorm druk. De vertragingen zijn behoorlijk aan het oplopen. De extra reistijd kan een paar uur bedragen.

Zo laat de ANWB op Twitter weten dat je nu in Oostenrijk bij Salzburg al zo’n 3,5 uur in de file kan staan. Ook in Zwitserland staat er bij de Gotthardtunnel een file waar je anderhalf uur in spendeert.

Zwarte Zaterdag in Frankrijk

De Zwarte Zaterdag in Frankrijk heeft zijn naam eer aangedaan. Op het hoogtepunt rond het middaguur stond er 1090 kilometer file op de Franse wegen naar de vakantiegebieden. Aan het eind van de middag waren de meeste files volgens de ANWB opgelost.

Vooral op de Autoroute du Soleil was het overdag druk. Het meeste oponthoud was er op de A7 tussen Vienne en Orange. Daar stonden vakantiegangers om 11.00 uur zo’n vier uur in de file. Ook op de alternatieve route door het midden van het land was het filerijden.

Het was niet alleen heel druk door vakantiegangers, maar ook door terugkomers.

In Italië is de route vanuit Oostenrijk via de A22 van de Brennerpas naar Verona erg druk. Ook Duitsland had te maken met flinke files, omdat in een aantal deelstaten vrijdag de zomervakantie is begonnen, terwijl die in andere regio’s juist voorbij is. Er was veel vertraging op de route Würzburg-Neurenberg-München-Salzburg.

Grootste knelpunt in Oostenrijk is de Tauner Autobahn van Salzburg naar Villach, maar ook de Fernpasroute levert vertraging op.

Pechgevallen

De meeste pechgevallen waarvoor de ANWB Alarmcentrale werd gebeld, deden zich voor in Frankrijk en Italië. „We kregen geen honderden, maar duizenden oproepen en vragen van Nederlanders met pech”, zei een woordvoerster. Precieze aantallen kon ze nog niet geven.

Vrijdag was het ook al behoorlijk vol op de Europese wegen. In Frankrijk stond ruim 1000 kilometer file op de snelwegen. De ANWB heeft de indruk dat veel vakantiegangers vrijdag al zijn vertrokken naar de buitenlandse bestemming om de ergste drukte op Zwarte Zaterdag voor te zijn. Ook de Franse verkeersdienst had al geadviseerd om niet zaterdag, maar zondag pas de weg op te gaan. Zondag verwacht de ANWB veel drukte op de wegen in Duitsland door terugkerend vakantieverkeer.

Volgende week zaterdag, 7 augustus, geldt opnieuw als Zwarte Zaterdag. Dan gaan veel Fransen met vakantie.