Nieuws
547112
Nieuws

Goedkoop is duurkoop

Review: Alcatel OneTouch Watch

Alcatel is een merk dat niet bepaald hip of populair genoemd kan worden. Velen zal de naam zelfs weinig tot niets zeggen. Dat weerhoudt het Chinese telecommunicatiebedrijf er niet van om ook een eigen smartwatch op de markt te brengen. Maar kan de OneTouch Watch de sterke concurrentie wel aan?

HardwareOp het eerste oog ziet de OneTouch er aardig uit met zijn ronde vorm. De smartwatch (verkrijgbaar in zwart of wit) heeft een metalen kast met een rubber bandje. Wanneer je echter de accessoire goed gaat bekijken, valt er wel het een en ander aan te merken. Zo vind ik de kast met een dikte van 10,5mm niet plat genoeg, ondanks dat het 2mm dunner is dan de Apple Watch. Het is een probleem waar veel smartwatches mee worstelen. De kast ziet er verder prima uit met zijn geborsteld metalen uiterlijk, al doet het lettertype van de cijfers wat goedkoop aan. Daarnaast hoef je niet bang te zijn voor water of stof dankzij het IP 67 certificaat.

Het probleem van de OneTouch Watch zit hem voor mij vooral in het bandje. Deze is namelijk heel stijf waardoor het oncomfortabel is om het horloge te dragen. Het bandje kun je ook niet vervangen, dus je zit er letterlijk en figuurlijk aan vast. Ook het verstellen gaat niet soepel. Ik moest er een mes bij pakken om de klem op te wippen, zodat ik de sluiting kon verplaatsen. De reden van het stijve bandje komt doordat de oplader erin is verwerkt. Aan het uiteinde van het bandje zit een klepje waarachter de USB-aansluiting zit. Het voordeel is dat je geen kabel hoeft mee te nemen voor het geval de smartwatch leeg raakt. In elke USB-poort van een computer of USB-adapter kan er opgeladen worden. Overigens gaat de accu 3,5 dag mee. Dat is minder dan Pebble, maar langer dan meeste andere smartwatches die het einde van de dag maar net halen.

De resolutie van het scherm van de OneTouch Watch is met 240 bij 204 pixels niet heel indrukwekkend te noemen, maar de kleuren zijn helder en alles is goed leesbaar. Gezien de beperkte mogelijkheden van het horloge is een hogere resolutie ook niet echt nodig, maar daarover later meer. Net als de Moto 360 is het ronde beeldscherm aan de onderkant afgeplat, wat toch afbreuk doet aan het uiterlijk. Het scherm staat niet altijd aan, dus als je de tijd wilt zien, moet je overdreven met je pols draaien. Helaas werkt dit niet heel goed, dus soms moet je wel drie keer met je arm bewegen voordat het scherm aangaat. De aan/uit-knop aan de zijkant indrukken gaat eigenlijk sneller. De smartwatch bevat verder geen lichtsensor. Het scherm past zich dus niet automatisch aan het licht in de omgeving aan. De helderheid kun je handmatig in het menu aanpassen.

De overige specificaties zijn hier te vinden.

SoftwareDe OneTouch Watch kan zowel voor de iPhone als Android-toestellen gebruikt worden. Er zijn nog weinig smartwatches die dat kunnen. Het horloge werkt met smartphones met Android 4.3 of iOS 7 en hoger. Daarvoor gebruikt Alcatel zijn eigen besturingssoftware OneTouch Move. De smartwatch werkt dus niet via Android Wear.

De bediening werkt simpel. Tik op het scherm om het menu te openen en veeg links en rechts door de opties heen. Om terug te keren tik je op het zwarte stukje onder het scherm. Omhoog vegen zorgt er voor dat je de notificaties ziet. Er zijn voor het horloge overigens maar 3 klokken beschikbaar (twee analoog en een digitaal). Deze laten alleen de tijd en eventueel de datum zien. De mogelijkheden zijn dus beperkt. Via de begeleidende OneTouch Move-app op de smartphone kun je wel de wijzerplaat zelf uitkiezen of daarvoor een eigen foto selecteren.

Als je het scherm aanzet zie je kort even een metertje die aangeeft hoe vol de accu nog is. Verder zie je het Bluetooth-teken in beeld. Hieraan kun je zien of er nog een verbinding is met de smartphone. Het valt me te vaak op dat de verbinding verbroken is. Dan blijft het opvallend stil met de notificaties. De oorzaak voor de instabiliteit is niet duidelijk te benoemen. Het is in ieder geval erg vervelend als je een belangrijk bericht verwacht.

NotificatiesDe notificaties laten niet het hele bericht zien, maar slechts de eerste regels. Het is genoeg om snel te checken of het waard is om de telefoon erbij te pakken. De meldingen worden gerubriceerd. De notificaties voor nieuwe e-mail staan dus niet tussen de WhatsApp-notificaties. Dat is prettig. Door links en rechts te vegen beweeg je tussen de gerubriceerde meldingen.

Nadeel is dat de notificaties niet als een pop-up verschijnen op de OneTouch Watch. De smartwatch trilt als er iets binnenkomt, maar je moet zelf omhoog vegen om te zien wat de melding is. Dat is eigenlijk net een handeling te veel. Verder kun je ook niets met de notificaties doen. Je kunt de melding niet verwijderen en je kunt ook niet meteen een mail verwijderen of archiveren. Pas als je op de telefoon de bewuste mail of WhatsApp-bericht gelezen hebt, verdwijnt de melding van het horloge.

AppsHet is niet mogelijk om extra apps te installeren op de OneTouch Watch. Je bent dus aangewezen op de standaard apps van Alcatel zelf. De mogelijkheden van het horloge zijn hierdoor gelimiteerd. De volgende apps zijn aanwezig: een stappenteller, kompas, wekker, het weer, een hartslagmeter en apps voor het aansturen van de camera en muziek. Op die laatste twee valt het nodige aan te merken. Op de iPhone is het niet mogelijk om via een druk op de smartwatch meteen een foto te nemen. Daarvoor moet OneTouch Move op de telefoon open staan. Niet heel handig dus. In de muziek-app kun je simpel een nummer voor- of achteruit gaan, maar de optie om het geluidsniveau aan te passen is omslachtig. Door in een cirkel te vegen op het scherm gaat het volume omhoog of omlaag. Deze optie reageert heel traag, waarschijnlijk door de trage communicatie via Bluetooth met de smartphone.

Op de smartphone wordt in OneTouch Move alle fitness informatie opgeslagen. Daar kun je exact zien hoeveel stappen je hebt gelopen, hoelang je bewogen hebt, de afstand die je hebt afgelegd, hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoelang je geslapen hebt. Dat laatste zal bij veel mensen leeg blijven. Niet heel veel mensen slapen 's nachts met hun horloge om en al zeker niet zo'n oncomfortabele smartwatch als deze. Maar goed, de OneTouch Watch bevat prima apps om informatie te verzamelen over jouw dagelijkse beweging. Op de smartphone kun je verder een profiel aanmaken waarin je persoonlijke gegevens opslaat en fitnessdoelen kunt instellen.

Prijs en vergelijkbare productenMet een prijs van €129 zit de OneTouch Watch aan de onderkant van de smartwatchmarkt. Voor gebruik in combinatie met de iPhone zijn de belangrijkste concurrenten de drie horloges van Pebble. De Smartwatch kost €125, de Steel €199 en de recent verschenen Time €249. De Apple Watch zit met prijzen vanaf €419 compleet aan de andere kant van het prijzenspectrum. Voor Android-toestellen heeft de smartwatch concurrentie van de Motorola's Moto 360 (€219), de LG Watch Urbane (€349) en de Samsung Gear S (€349).

ConclusieDe OneTouch Watch is een simpele smartwatch voor een echte lage prijs. Door het irritante bandje en de beperkte mogelijkheden qua apps lijkt het echter meer op een veredelde sportband. Maar met de gadget doet Alcatel een aardige eerste poging om een budget smartwatch op de markt te zetten. Er valt alleen nog aardig wat te verbeteren. Met een slanker horloge, een betere polsband, snellere software en apps van externe partijen zou een volgende smartwatch een stuk verder komen. De vraag is alleen wie in de tussentijd deze OneTouch Watch wil kopen, want ik zou toch eerder een Pebble of de Moto 360 aanraden als je een goedkopere smartwatch zoekt met meer functionaliteit.