Nieuws/Buitenland
547349
Buitenland

Taliban eisen aanslag Kunduz op

De Taliban zeggen dat ze verantwoordelijk zijn voor een bomaanslag zaterdagavond in de Afghaanse provincie Kunduz. Een terrorist liet een autobom ontploffen bij een bijeenkomst van een regeringsgezinde militie. Daardoor kwamen 21 militieleden en vier burgers om het leven.

Kunduz ligt in het noorden van Afghanistan. Nederlandse militairen trainden tussen 2011 en 2013 politieagenten in de provincie. Later dat jaar vertrokken ook de Duitse militairen. De laatste tijd zijn de Taliban in opmars. De fundamentalisten grepen deze zomer bijna de macht in het gebied.

De hoofdstad Kabul werd de afgelopen dagen opgeschrikt door een serie aanslagen. De Taliban zeggen dat ze verantwoordelijk zijn voor een zelfmoordaanslag op een politieacademie. Daarbij kwamen tientallen agenten in opleiding om het leven. Ook claimen de fundamentalisten de verantwoordelijkheid voor een vuurgevecht, waarbij een Amerikaanse sergeant sneuvelde.

De extremisten zeggen echter dat ze niets te maken hebben met de ontploffing van een vrachtwagen bij een legercomplex. Daarbij vielen zeker acht doden en honderden gewonden.

De golf aanslagen volgt op een machtswisseling binnen de Taliban. De beweging maakte een week geleden bekend dat Mullah Omar in 2013 was overleden. Hij werd opgevolgd door zijn tweede man, Mullah Mansour, maar niet iedereen binnen de Taliban is daar blij mee.