Nieuws/Binnenland
547396
Binnenland

Rijke migrant ziet niets in Nederland

Overheidsbeleid om buitenlandse investeerders en startende bedrijfjes naar ons land te krijgen, mislukt jammerlijk. Maar weinig vermogende lieden van buiten de Europese Unie zijn te porren voor ’gouden visa’.

Sinds een paar jaar kunnen zij zonder morren een verblijfsvergunning krijgen als ze geld steken in de Nederlandse economie door hier bedrijven te beginnen. Maar voor deze speciale regelingen is nauwelijks belangstelling, blijkt uit cijfers die het ministerie van Veiligheid en Justitie op verzoek van deze krant heeft verzameld.

Aanvragen

Sinds oktober 2013 is er nog maar één investeerder die een verblijfsdocument kreeg. In totaal zijn tot nu toe slechts tien aanvragen gedaan. Die zijn nog in behandeling of afgewezen. Wie meer dan 1,25 miljoen euro investeert in ons land, komt in aanmerking voor de verblijfsvergunning. Deze financiële injectie moet dan wel voor werkgelegenheid zorgen of een ’innovatief karakter’ hebben. Van de tien aanvragen dateren er negen van dit jaar. Per juni zijn de regels iets verruimd.

Lees meer: ’Gouden visa elders een stuk gewilder’