Nieuws/Buitenland
547416
Buitenland

Oekraïne: 14 Russische kunstenaars gevaarlijk

De Oekraïense regering heeft zaterdag veertien Russische kunstenaars bestempeld als een gevaar voor de nationale veiligheid. Het ministerie van Cultuur maakte de namen van hen zaterdag bekend. De bekendste van de veertien is Gérard Depardieu. De Fransman, die zich in 2013 tot Rus liet naturaliseren, had al een inreisverbod gekregen, vermoedelijk vanwege zijn hechte band met de Russische president Vladimir Poetin.

Naast Depardieu moet ook zanger en Doema-afgevaardigde Josef Kobson als gevaarlijk worden beschouwd. Datzelfde geldt voor auteur Vladimir Koetstsjerenko. De Oekraïense geheime dienst houdt in totaal zo'n 500 buitenlandse kunstenaars in de gaten.

De Russische regering reageerde verbouwereerd op de lijst van veertien. „Het enige wat ze hebben misdaan, is zeggen wat ze denken”, aldus een afgevaardigde van regeringspartij Verenigd Rusland.

De kunstenaars die gevaarlijk zijn, worden door Oekraïne gezien als sympathisanten van de pro-Russische rebellen. Die zijn in het oosten van Oekraïne nog altijd in strijd met Oekraïense regeringstroepen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd