Nieuws/Buitenland
547429
Buitenland

'Neerbuigende' Trump geweerd van conferentie

Een invloedrijke conservatieve groepering heeft presidentskandidaat Donald Trump in de ban gedaan vanwege diens „ongepaste opmerkingen”. De flamboyante vastgoedmagnaat zou zaterdag een speech geven op een conferentie van de groep Red State, maar is daar nu niet meer welkom.

Volgens Red State-voorman Erick Erickson is de uitnodiging ingetrokken omdat Trump zich denigrerend heeft uitgelaten over journaliste Megyn Kelly, een van de debatleiders tijdens het Republikeinse tv-debat van vrijdag. „Zijn opmerking over Kelly was een brug te ver”, zei Erickson.

Kelly had Trump tijdens het debat gevraagd in te gaan op opmerkingen die hij in het verleden had gemaakt over vrouwen, die hij onder meer als „dikke varkens” had omschreven. Trump wuifde de vraag weg, maar haalde later in een interview hard uit naar de journaliste. „Je kon bloed uit haar ogen zien komen. Er kwam bloed uit haar waar dan ook”, zei de miljardair.

Volgens Red State was dat volkomen ongepast. „Ik wil niet iemand op het podium die bij een vijandige vraag direct de neiging heeft te suggereren dat het met hormonen te maken had. Het was gewoon fout”, aldus Erickson. De groepering heeft Kelly inmiddels uitgenodigd om de plaats van Trump in te nemen op de conferentie.

Het campagneteam van Trump heeft in een reactie laten weten: „Dit is weer een voorbeeld van zwakheid door politieke correctheid. Voor alle mensen die uitkeken naar Trump, we zullen jullie missen. Geef Erickson de schuld, jullie zwakke en zielige leider.”

Het is niet de eerste keer dat Trump zijn mede-Republikeinen het bloed onder de nagels vandaan haalt. Eerder suggereerde hij dat Mexicaanse immigranten verkrachters waren. Ook zei hij dat senator en oud-presidentskandidaat John McCain, die zes jaar lang krijgsgevangene was in Vietnam, helemaal geen oorlogsheld is. Bovendien maakte hij het mobiele nummer van Lindsey Graham, een tegenstrever, openbaar.

Graham, die ook namens de Republikeinen president wil worden, heeft genoeg van Trump. „Als partij is het beter om een nederlaag zonder Trump te riskeren dan te proberen met hem te winnen”, stelde hij op zijn website.