Nieuws/Binnenland
547452
Binnenland

Eucentre moet risico's aardbevingen beperken

Het Europese Centrum voor Training en Onderzoek naar Aardbevingstechniek (Eucentre) in het Noord-Italiaanse Pavia, waar een Gronings huis is nagebouwd op een triltafel, is in 2003 opgericht. Doelstelling is onderzoek om de kwetsbaarheid van gebouwen voor aardbevingsschade te verkleinen. Er worden richtlijnen uitgewerkt voor de bouwsector en de overheid om 'aardbevingsbestendiger' te kunnen bouwen. Technici en bouwvakkers kunnen in de stad ten zuiden van Milaan trainingen volgen.

Tot de oprichters behoren de Italiaanse burgerbescherming, het Italiaanse Instituut voor Geofisica en Vulcanologie en de universiteit van Pavia. Italië heeft bijzonder veel belang bij dit soort onderzoek omdat het te kampen heeft met veel aardbevingen en soms actieve vulkanen als de Etna en de Vesuvius. Bij een aardbeving op Sicilië in 1908 vielen 100.000 doden. In 2009 vielen bij een aardbeving in en rond L'Aquila meer dan 300 doden.

Naast de mensen zijn de gebouwen in Italië kwetsbaar voor aardbevingen. Er staan tal van waardevolle gebouwen uit de klassieke oudheid, de middeleeuwen en de renaissance. Geen enkel ander land heeft meer monumenten op de Werelderfgoedlijst van VN-cultuurorganisatie Unesco staan dan Italië.

In Nederland komen weinig natuurlijke aardbevingen voor.