Nieuws/Buitenland
547457
Buitenland

Opnieuw brand in bunker Hamburg

Voor de tweede keer in vier dagen is een bovengrondse bunker in Hamburg in brand gevlogen. In de bunker in het westen van de stad ligt 5,5 ton vuurwerk opgeslagen. Zo'n honderdvijftig omwonenden zijn geëvacueerd, meldden de plaatselijke hulpdiensten zaterdag. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

De brand brak in de nacht van vrijdag op zaterdag uit. Er waren brandweermannen naar binnen gegaan, maar die gingen snel weer naar buiten toen ze het vuurwerk zagen. „Gelukkig zijn ze er levend uitgekomen. We nemen geen risico meer”, aldus een brandweerwoordvoerder volgens tijdschrift Focus. Een deel van het vuurwerk is al ontploft.

De bunker stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Volgens de brandweer is er geen direct gevaar. Het vuurwerk ligt op de eerste en tweede verdieping van de bunker. De Duits explosievenopruimingsdienst heeft een robot met camera ingezet, om te zien hoe het vuur zich ontwikkelt.

Er worden geen brandweerlieden naar binnen gestuurd, omdat het te gevaarlijk is. „We kunnen op dit moment niets anders doen dan wachten”, aldus de brandweer.

Dinsdag was er een krachtige explosie in een andere bunker in de stad waar etherische olie lag opgeslagen. Toen raakten 45 mensen gewond. Zo'n vierhonderd mensen moesten hun huis verlaten. Zaterdag konden zij nog niet terug naar huis vanwege instortingsgevaar. De bunker staat in het zuidelijke havengebied van Hamburg.