Nieuws/Binnenland
547468
Binnenland

Heldere nacht, kans op vallende sterren

De kans op vallende sterren neemt de komende dagen flink toe. Vannacht is het volgens de meteorologen van weeronline.nl vrijwel overal helder en kun je om 01:30 uur omhoog kijken om een vallende ster te spotten.

De volgende nachten zullen steeds vaker meteoren van de Perseïden de dampkring binnendringen en met het blote oog waarneembare lichtsporen veroorzaken. In de nacht van woensdag op donderdag bereikt de vallende sterrenregen haar hoogtepunt met tientallen meteoren per uur.

Het beste kijkmoment

Donderdagnacht (03:30u) ligt nog ver vooruit, maar op dit moment worden half bewolkte condities verwacht.  Wie zeker wil zijn een vallende ster te zien kan komende nacht zijn wekker zetten op 01:30u. De kans op opklaringen is dan groot en ook dan zijn de Perseïden zichtbaar.

Jaarlijks fenomeen

Elk jaar kunnen we rond 12 augustus een meteorenregen verwachten. De aarde kruist dan de baan van komeet Swift-Tuttle. Doordat de baan van de komeet gevuld is met stof en steentjes zullen deze deeltjes de atmosfeer binnendringen en verbranden. Omdat de aarde er meerdere dagen over doet om het gebied met gruis te doorkruisen kunnen de meteoren meerdere dagen worden waargenomen. De eerste meteoren zijn zelfs een paar weken van te voren zichtbaar.