Nieuws/Binnenland
547508
Binnenland

Oevers recreatieplas Slijk-Ewijk nu ook dicht

Na de eilandjes in Strandplas Slijk-Ewijk zijn nu ook de oevers van de recreatieplas verboden gebied voor zwemmers en zonnebaders. De GGD Gelderland-Zuid heeft besloten de oevers af te zetten na een derde melding van de ziekte van Weil, zo meldt ze zaterdag.

Twee jongens waren ziek geworden na het bezoeken van de eilandjes. Zij zijn intussen hersteld. Het derde slachtoffer heeft de ziekte opgelopen na het zwemmen aan de zuidkant van de plas.

De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie in de urine van bruine ratten. Wie besmet raakt, krijgt na enige tijd hoge koorts, griepachtige verschijnselen, hoofdpijn en spierpijn. Na een paar dagen ontstaat geelzucht en kunnen lever, nieren en milt aangetast raken. Zonder tijdige behandeling kan de ziekte zelfs fataal aflopen.

Symptomen

De ziekte van Weil moet aangegeven worden. Huisartsen in de Betuwe en de regio Arnhem-Nijmegen zijn gewaarschuwd om op symptomen van Weil te letten.

De beheerder van het strandpark neemt in overleg met de GGD en de provincie tal van maatregelen tegen de ratten. Alle fruit- en notenbomen op de eilandjes worden gekapt en braamstruiken zijn weggehaald. Gevallen fruit wordt opgeraapt en prullenbakken worden leeggehaald en gedesinfecteerd. Ook speeltoestellen rond de hele plas worden dagelijks schoongemaakt. Rond het hele gebied zijn waarschuwingsborden geplaatst.