Nieuws/Buitenland
547569
Buitenland

Zeker zeven doden bij aanslagen hotels Mali

Bij aanslagen op drie hotels in het oosten van Mali zijn vrijdag ten minste zeven mensen overleden. Het zou gaan om vier Malinese soldaten, de twee schutters die de hotels met machinegeweren onder vuur namen en een nog onbekend persoon. Volgens een woordvoerder van het Malinese leger zijn er mogelijk drie Russische piloten ontvoerd, maar dat wordt door de Russische ambassade ontkend.

In de hotels in de stad Sévaré komen geregeld personeelsleden van de Verenigde Naties. Sévaré ligt circa 500 kilometer van Gao, waar Nederlandse blauwhelmen zijn gelegerd. Het hotel waar de slachtoffers zijn gevallen werd vooral bezocht door VN-militairen uit Frankrijk, Zuid-Afrika en Oekraïne. Het Malinese leger heeft dat hotel omsingeld en er klinkt geweervuur.

„Mensen in de buurt houden zich schuil in hun huizen. De aanvallers zijn nog altijd binnen”, zei een getuige, die rook uit het hotel zag komen.

Verontrust

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er, voor zover bekend, geen Nederlandse burgers zijn onder de slachtoffers. In Mali wonen naar schatting 115 Nederlanders, maar het ministerie heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders in de buurt waren van de aanslagen.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is verontrust over de berichten over aanslagen, zo liet hij vrijdagavond weten. „Hoewel nog niets bekend is over daders van de aanslagen en hun motieven, hoop ik dat het vredesproces hierdoor niet wordt belemmerd”, stelt de minister.