Nieuws/Binnenland
547582
Binnenland

Politie niet blij met schets 'rennende rukker'

De politie in Noord-Holland is niet blij met de compositietekening die RTV Noord-Holland liet maken van een schennispleger, die al geruime tijd in IJmuiden vrouwen lastig valt. De man, intussen bekend als de 'rennende rukker', kijkt de vrouwen aan terwijl hij masturbeert.

„We zijn 'not amused'. Hiermee creëer je de kans dat mensen het recht in eigen hand gaan nemen en voor eigen rechter gaan spelen. Als er iets gebeurt, zijn de gevolgen voor RTV NH”, zegt een woordvoerder van de politie vrijdag. „Bovendien is de compositietekening heel algemeen. Naar aanleiding hiervan hebben we vier meldingen binnengekregen van vier totaal verschillende mannen.”

De publicatie van de tekening kan ertoe leiden dat totaal onschuldige personen die lijken op de man op de tekening onterecht worden aangezien voor de verdachte. Inmiddels heeft de tekening volgens de politie al geleid tot het plaatsen van foto's en adressen van mogelijke verdachten op de sociale media. „Een zeer onwenselijke situatie. Het zal duidelijk zijn dat eigenrichting, in welke zin dan ook, niet zal worden getolereerd”, aldus de politie.

De politie en het Openbaar Ministerie nemen dan ook nadrukkelijk afstand van de tekening. „Een compositietekening is een zwaar opsporingsmiddel waarmee een forse inbreuk op iemands privacy wordt gemaakt”, aldus de politie. De politie zet compositietekeningen alleen in wanneer zij zeker is van een juist signalement en wanneer andere middelen niet hebben geleid tot aanhouding.

De politie roept mensen op 112 te bellen als ze iets verdachts zien. In totaal hebben twee vrouwen aangifte gedaan. Eerder sprak de politie van drie aangiftes. Verder zijn acht meldingen binnengekomen van mensen die iets verdachts meenden te zien of te horen. De politie heeft extra agenten ingezet om de 'rennende rukker' op te sporen.

Reactie RTV NH

RTV NH liet weten dat het de zender vrij staat de tekening te laten maken. „We hebben onze eigen afweging gemaakt en erbij gezegd dat de mensen niet zelf actie moeten ondernemen, maar de politie moeten bellen”, aldus chef nieuws van RTV NH Jacky de Vries. De compositietekening maakte deel uit van een video over de schennispleger, waarin te zien is hoe de plaat tot stand is gekomen.