Nieuws
547584
Nieuws

AEX lager op banenrapport 

Beleggers in Europa zagen hun verlies vrijdag richting de slotbel verdiepen. De Amerikaanse banencijfers stuwden de dollar en Amerikaanse yields. De markt zou meer gaan rekenen op een rentestiging in september. De olieprijs zakte ver terug. Imtech verloor nog eens 40,2%, ING en vooral OCI gingen fors achteruit.

De AEX-index sloot 0,9% lager bij 496,61 punten. Imtech trok een zware last op de Midkap en ging 1,6% omlaag tot 707,77 punten.

Ook andere Europese beurzen reageerden gematigd op de Amerikaanse banencijfers. Frankfurt ging 0,8% omlaag, Londen 0,3 en Parijs zakte 0,7%.

In Nederland waren cijfers in juli van de prestaties in de industrie beter dan een maand ervoor. De euro noteerde 0,2% hoger bij op $1,093655.

Op Wall Street koerste de Dow Jones-index met verlies - een renteverhoging door de Fed betekent hogere leenkosten - en was daarmee bezig aan de langste verliesreeks sinds 2011.

Banencijfer geeft enige steun

Beleggers reageerden op het Amerikaanse banencijfer, dat wat tegenviel. Gerekend was op 225.000 banen, per saldo werden er vorige maand 215.000 banen gecreëerd. De werkloosheid bleef vlak op 5,3%. Het aantal gewerkte uren nam licht toe, naar het hoogste punt sinds februari.

,,Vooral de mate van loonstijging is relevant, omdat het een signaal van toenemende inflatie kan zijn. En dat, bij meer banen, kan voor de Federal Reserve het signaal zijn de beleidsrentes dit jaar te verhogen. De markt volgt dit scherp'', merkte handelaar Hans de Jonge van Petercam.

De Amerikaanse cijfers waren in lijn met verwachtingen, aldus macro-econoom Philip Marey van Rabobank. ,,Goed, maar geen game changer. De Federal Reserve-bestuurders die al twijfelden over de cijfers voor een renteverhoging zijn hiermee niet van mening veranderd. Het is wachten op bestendiging en meer economische groei, de renteverhoging komt waarschijnlijk in december'', aldus de Rabobank-econoom.

Hekkensluiter OCI

In de AEX deed OCI een forse stap terug na de mooie koerswinst van een dag eerder vanwege de aangekondigde fusie met een branchegenoot en verloor 6,1% bij de slotbel.

ASML werd 1,7% lager verhandeld, waarmee de recente neergang een stevig vervolg kreeg. Wolters Kluwer kreeg een verlies van 1,8% te verwerken. 

De opmars van Ahold werd een halt toegeroepen. Het supermarktconcern liet 1,1% liggen. 

ING behoorde aanvankelijk bij de winnaars maar zag de koers keren tot 1,4% verlies. Het werd door Citigroup van de Europese favorietenlijst gehaald. NN Group hield de vaart er in en kon nog eens 1% bijschrijven.

ArcelorMittal boekte een plus van 0,5%.

RD Shell, dat een belang in Azië verkocht, steeg tot ruim 1,2% maar beperkte dat bij de slotbel tot 0,2% winst. Het fonds zakte mee met de olieprijzen. Brentolie noteerde 1% verlies, WTI zakte 1,1%.

Koers Imtech in handen speculanten

De averij voor de geplaagde Midkapper Imtech (-40,2%) ging onverminderd voort. Het aandeel van de technisch dienstverlener zag nog eens bijna een derde van de beurswaarde afbrokkelen tot €0,80 cent, het laagste niveau ooit.

,,Het aandeel staat los van de bedrijfsprestaties. Imtech heeft een groot probleem, het overlegt met banken en andere financiers. De koers is volledig in handen van speculanten gekomen'', aldus handelaar Hans de Jonge van Petercam.

TKH Group leverde 3,2% in, Fagron ging 3,3% achteruit, terwijl Galapagos 4,8% moest afstaan. Ook Arcadis verloor 4,2%.

TomTom dat in voorgaande dagen een mooie rit omhoog maakte dankzij het John de Mol-effect, raakte 2,2% kwijt.

Fugro daarentegen liet een aardig herstel van 0,4% zien na de koersdreun van de voorgaande dag vanwege slecht ontvangen resultaten.

Air France KLM zakte 0,5% op het nieuws dat het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern wordt geraakt door het afsluiten van een deel van het Turkse luchtruim in het grensgebied met Syrië en Irak.

SBM Offshore kreeg er 0,8% bij, waarmee de toeleverancier van de olie-industrie de schade van de voorgaande dag wist weg te werken.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android.