Nieuws/Binnenland
547592
Binnenland

Verwaarloosde pony krijgt spuitje

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft vrijdag in Boxmeer (Noord-Brabant) een verwaarloosde Shetlandpony laten inslapen.

Zaterdag kreeg de dierenpolitie een melding op 144 dat er een pony met vergroeide hoeven in de wei stond. De LID constateerde uitzonderlijk lange hoeven. Het dier kon nauwelijks lopen. Het leed duidelijk en kreeg pijnstillers. Uit de röntgenfoto's bleek dat de pony niet meer te redden was. De kosten van de behandeling en de euthanasie zijn verhaald op de eigenaar.

Hoewel er sprake is van verwaarlozing, kreeg de eigenaren geen proces-verbaal van de dierenpolitie. „Voor hun andere dieren wordt wel goed gezorgd. De eigenaren zagen wel dat de pony steeds moeilijker liep, maar waren bang dat hij niet meer te redden was als ze naar de dierenarts gingen. Uit emotie hebben ze de verkeerde keus gemaakt”, zei de LID-inspecteur.

Volgens de Dierenbescherming komen te lange hoeven regelmatig voor bij paarden en pony's. „Als de dieren op een zachte ondergrond staan, moeten de hoeven meerdere keren per jaar worden bijgehouden door de hoefsmid. Dit nalaten is verwaarlozing.”