Nieuws
547607
Nieuws

Marjolein kookt over

Of ik even voor 100 man pasta wil maken…

'Nou, en nu is dus het restaurant failliet dat altijd voor de vrijwilligers kookt', zegt Petje. 'Dus ik dacht zo, we vragen het aan onze moeders. Of die dan misschien iets willen maken…'

Ik ben niet de moeder van Petje. Petje is een van de aanloopkinderen. Hij heeft gewoon een eigen moeder, maar die woont in Zeeland en door omstandigheden ziet hij haar niet vaak. En hij is een van de dierbaarste vrienden van Dochter, dus WhatsApp ik hem over paasbrunches, dwing ik hem mee lootjes te trekken met Sinterklaas, zeg ik bezorgd dat hij een sjaal om moet als het koud is en vraag ik of hij zich wel goed heeft ingesmeerd als de zon schijnt.

Je hebt nou eenmaal van die vrienden van je kinderen die je zelf ook in je hart sluit. En Petje is er daar een van. 'Dus zou jij', vervolgt hij, 'misschien dan…' 'Tuurlijk', zeg ik blijmoedig. 'Mooi', zegt hij. 'Dan vraag ik of M. contact opneemt. Want die regelt de boel.'

Parksessies

Plaats van delict is de Haarlemse Hout. Daar vinden op een aantal woensdagen in juli en augustus Parksessies plaats, een van de leukste evenementen van het jaar: een groot picknickfestijn met dichters, kunstenaars en livemuziek. Zo'n feest kan niet draaien zonder de enthousiaste bijdrage van talloze vrijwilligers. Ook mijn eigen kinderen worden regelmatig ingeschakeld om decors te bouwen of rondleidingen te geven. Maar vooral Petje is heel actief om de boel draaiende te houden.

En dat gaat niet zonder slag of stoot. Want bij gebrek aan inkomsten (twee regenachtige avonden en tel op je winst, of juist niet dus) en het hele verhaal hangt aan een dun draadje. Gaan de sessies dit jaar genoeg opbrengen om volgend jaar weer georganiseerd te kunnen worden. Als ik mijn steentje bij kan dragen om de boel draaiende te houden met het koken van een pannetje eten, dan doe ik dat met liefde.

Honderd borden?

M. belt een paar dagen later. 'Wat fijn dat je het wil doen', zegt ze. 'Om hoeveel mensen gaat het', vraag ik. '100,' zegt ze.

Honderd? Honderd als in honderd? 'We dachten aan pastasalade', vervolgt ze voorzichtig. 'Schrik je daarvan?' 'Nee joh', zeg ik met een pokerface dat je toch niet ziet door de telefoon. 'Doen we. Komt goed. En de andere moeders dan?' 'Nou', zegt ze, 'er is ook nog iemand die een paar quiches bakt. Maar we moeten het dus eigenlijk wel van jou hebben.'

Oké, denk Pipi: 'ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan… Pastasalade voor 100 man. Eitje…

Slagveld

Neef Gijs is chefkok, ik stuur hem een wanhopige app: hoeveel eten moet je maken voor 100 mensen? '100 gram pasta per persoon, stuurt hij terug, '50 gram eiwit, 200 gram groente, 20 gram dressing.' Goed, dat is een handleiding. En zo sta ik op woensdagochtend 10 kilo tomaten te ontvellen en in stukjes te snijden, 10 komkommers ondergaan hetzelfde lot, 5 kilo rode uien, 10 kroppen rucola, 5 kilo feta. Mijn keuken is een slagveld van rond spattend tomatensap en wasteilen vol gekookte penne. Ik glibber over de vloer die spekglad is van de gemorste dressing en gevallen olijven. But I did it! En ik ben best wel trots op de tafel vol bakken vrijwilligersvoer. Uiteindelijk gaat maar de helft op. Reminder aan mezelf: als je voor 100 man moet koken, dan is voor 75 mensen kennelijk ruim dan voldoende.

Pastasalade voor heel veel mensen

En dan het recept, voor 10 personen want ik ga er niet van uit dat jij morgen ook voor 100 man pastasalade moet maken (en anders vermenigvuldig je de ingredienten met 10)

 • 1 kilo penne
 • 500 gram feta
 • 1 kilo tomaten
 • 1 komkommer
 • 500 gram rode uien
 • 1 potje zwarte olijven
 • 1 zak rucola
 • 200 ml olijfolie
 • 50 ml rode wijnazijn
 • 2 eetlepels mosterd
 • 2 eetlepels honing, peper en zout

Zo maak je het

 1. Kook de penne 10 minuten in kokend water.
 2. Snijd ondertussen de tomaten kruislings in en leg die in een schaal.
 3. Giet de penne af boven de tomaten en laat het kokende water een halve minuut staan.
 4. Spoel de pasta af met koud water.
 5. Snijd de komkommer en de rode uien in stukjes.
 6. Ontvel de tomaten en snijd die ook in stukjes.
 7. Verkruimel de feta.
 8. Meng alles door elkaar, giet de olijven af en meng die er ook doorheen.
 9. Mix de olijfolie met de azijn, mosterd, honing, peper en zout en meng de dressing door de salade.

1 bak klaar. In mijn geval: nog 9 te gaan.  

Over Marjolein kookt over

Met drie kinderen, een huis uit de 17 eeuw, een man, hond, kat, konijn en parkiet èn een baan, is het leven van VROUW-verslaggever Marjolein Hurkmans een drukke bedoening. En dan toch iedere dag een schijf-van-vijf (of vier)-maaltijd op tafel zetten, natuurlijk draait ze haar hand daar niet voor om. Geloof je het zelf? Vanaf deze week gunt ze je iedere week in kijkje in haar leven èn in haar keuken.

En? Gemaakt? Stuur je foto en variatie op naar oproep@vrouw.nl: proberen wij die ook uit.