Nieuws
547615
Nieuws

Recept | Little Spoon

Boterhammenfeest: sandwich gerookte zalm met mierikswortel mayonaise

Voor wie net als foodblogger Stefanie van der Maas van Little Spoon gek is op een boterham, maar bij wie het even ontbreekt aan inspiratie heeft zij vandaag hét recept voor een echt boterhammenfeest. Lekker 'voor zomaar' of tijdens een picknick met je vriendinnen. Met deze sandwich met gerookte zalm en mierikswortel mayonaise steel je geheid de show.

Voor wie net als foodblogger Stefanie van der Maas van Little Spoon gek is op een boterham, maar bij wie het even ontbreekt aan inspiratie heeft zij vandaag hét recept voor een echt boterhammenfeest. Lekker 'voor zomaar' of tijdens een picknick met je vriendinnen. Met deze sandwich met gerookte zalm en mierikswortel mayonaise steel je geheid de show.

Mierikswortel, ik ben er gek op. Ik houd van dat scherpe. Het is eigenlijk wel een beetje vergelijkbaar met mosterd en wasabi. Een te grote schep mierikswortel op je broodje en het vliegt direct door je neus, je hersenen in. Een soort brain freeze, maar dan heet. Snap je het nog?

Mierikswortel met gerookte zalm

Ondanks dat ik dus gek ben op mierikswortel, belandt het potje met geraspte mierikswortel bij mij toch altijd in een hoekje van de koelkast. Dit begint eigenlijk al in de supermarkt: ‘waar staat de mierikswortel toch ook alweer?’ Voor iemand die precies weet waar alles staat is dat best bijzonder. Uiteindelijk is het me gelukt te onthouden dat dit potje bij de saladedressings, net naast de oliën, staat.

Eenmaal thuis gebruik ik mierikswortel vaak maar één keer. En dat is eigenlijk altijd met gerookte zalm. Beetje saai hè, als ik dit zo teruglees? Op de één of andere manier houdt het combineren dan op. Na een maand of vier heb ik weer een keer zin in mierikswortel, vis het potje uit de koelkast en bedenk me dat hij toch al wel heel lang openstaat en ik dus maar weer een nieuwe koop.

Zo ging dat ook van de week. Ik maakte deze heerlijke sandwiches met gerookte zalm en mierikswortel mayonaise. Niet per se een hele spannende combinatie, maar door het toevoegen van crème fraîche aan de mayonaise, de pittige kiemen en de frisse citroenrasp is het een geweldige combinatie.

Bubbels!

Ik eet graag brood, maar dan liefst wel met beleg dat anders is dan anders. Ik maak er altijd een boterhammenfeest van voor mezelf. Iets met 'slingers die je zelf ophangt'… Deze sandwich doet het ook perfect tijdens een picknick in het park. Kleine tip: neem de ingrediënten apart mee, want het zou toch zonde zijn als het allemaal een beetje klef aanvoelt? Breng dan ook een flesje koele witte wijn mee, of nee, doe maar een flesje bubbels. Wedden dat jij de show steelt?

Nu heb ik dus een open potje mierikswortel in de koelkast staan en vraag ik me af… Wat is jouw favoriete gerecht met mierikswortel? Ik kan namelijk wel wat inspiratie gebruiken!

Voor 4 open belegde sandwiches gerookte zalm met mierikswortel mayonaise

Dit heb je nodig:

 • 4 sneetjes brood naar keuze, ik gebruik zuurdesembrood
 • 150 gram gerookte zalm
 • 4 eetlepel mayonaise
 • 1 eetlepel mierikswortel
 • 1 eetlepel crème fraîche
 • Handje kiemen
 • Rasp van de schil van 1 citroen
 • Roomboter om je de boterhammen met te besmeren

Zo maak je het:

 1. Meng de mayonaise, mierikswortel en crème fraîche in een schaaltje.
 2. Smeer de boterhammen in met roomboter, beleg ze met gerookte zalm en verdeel er de mierikswortel mayonaise overheen.
 3. Rasp als laatste wat citroenschil over de boterhammen en garneer met die heerlijke pittige kiemen.

Kook ook

Over Stefanie en Little Spoon

Food is always on her mind. Stefanie van der Maas is culinair redacteur, foodblogger en eigenaar van Little Spoon. Op Little Spoon vind je haar lievelingsrecepten. Soms gezond, soms minder gezond, maar vaak makkelijk en snel. Ook voor fijne eetadressen en reistips ben je bij Stefanie aan het juiste adres. Wekelijks deelt ze een recept met je zodat je doordeweeks heerlijk eet maar niet te lang in de keuken staat en koken voor vrienden super easy wordt.