Nieuws
547650
Nieuws

Recept | EsFactory

Lekkere budgetsalade op z'n Grieks

De schappen liggen deze weken zo vol met komkommers en tomaten dat we daar wel iets lekkers mee moeten maken: een knapperige Griekse salade bijvoorbeeld. Snel, gemakkelijk, gezond en goedkoop.

De nieuwsberichten uit Griekenland doen we me denken aan mijn studententijd: slechts een beperkt bedrag kunnen pinnen, creatief boodschappen doen en de inhoud van de koelkast veel te rap zien slinken. Vooral de laatste dagen voordat de studiefinanciering werd gestort moest ik creatief zijn met wat er nog in de keukenkastjes stond. Of gewoon brood met pindakaas eten.

Soms overkomt het me nog wel eens. Als op weg naar het vakantieadres de accu van de auto er onverwacht mee ophoudt, we de tent op willen zetten en de haringen nog thuis blijken te liggen of wanneer de wasmachine het opgeeft bij het doen van de vakantie-was. Vakantie, geld en ik zijn geen goede combinatie.

Crisis-recept

Als ik zomers nog een stukje maand over heb voordat m’n salaris komt, maak ik graag salades. De komkommers en tomaten liggen zijn overal in overvloed te koop voor zachte prijsjes. En zo’n salade is makkelijk en snel te bereiden, zonder dat er allerlei pannen op het vuur moeten. Deze salade is een volledige maaltijd op zichzelf. Als je nog budget voor een bbq, is het ook een prima bijgerecht.

Dit heb je nodig voor 2 personen:

•1 komkommer, in kwarten gesneden

• 6 grote rode sappige tomaten, kroontje verwijderd en in stukjes gesneden

• 10 zwarte olijven, zonder pit en gehalveerd

• 1 rode ui, in ringen gesneden

• 1 theelepel oregano

• 200 gram feta (Griekse witte kaas)

• 2 eetlepels olijfolie

• Zout en peper naar smaak

• Eventueel: wat geroosterde blokjes oud brood (zijn die ook maar weer op)

Zo maak je het:

•  Meng de komkommer met de tomaten, olijven en ui in een grote kom.

•  Strooi de oregano over.

•  Verkruimel de feta boven de salade.

• Besprenkel met de olijfolie.

•  Proef en breng op smaak met peper en zout.

•   Zet de salade minimaal 2 uur in de koelkast voordat je hem serveert.

Over Esmée van EsFactory

Moeder in hart en nieren. Kookt graag en heeft volgens dochter last van het ‘zelf maken’ syndroom. Zodra het kan, wil ze alles het liefst zelf maken. Pizza’s, brood, tortilla’s en alles dat nog meer in dozen in de supermarkt verkocht wordt. Ze blogt al heel wat jaren op de foodblog EsFactory.nl en is dol op computers en scripts. Ook haar blog maakte ze zelf. Omdat het kan. Ze is dol op haar hond Pumbaa, maar houdt net zoveel van de katten.