Nieuws/Binnenland
547685
Binnenland

Extra lezersreacties over zelfstandig reisadviseurs

undefined

Boterham

"Graag wil ik als zelfstandig reisadviseur ook even reageren. Ik ben nu 3,5 jaar voor mijzelf bezig en ik vind het hartstikke leuk om met mijn passie bezig te zijn. Ik heb bijna 31 jaar bij een bank gewerkt waarvan ca. 10 jaar als reisadviseur. Door een reorganisatie kreeg ik de kans om weg te gaan. Dit kwam als geroepen op mijn pad:  zelfstandig reisadviseur! (ZRA)"

"Je wilde weten of er een boterham in te verdienen is, nou het eerste jaar echt niet. Maar je moet eerst zaaien,  voordat je kunt oogsten.Bovendien krijg je pas je commissie na vertrek van de klant."

"Je moet proberen om een buffer over te houden van de top maanden voor je mindere maanden. Je hebt geen vast inkomen meer in de maand en bovendien moet je zelf voor je pensioen/verzekeringen zorgen."

"Daar tegenover staat wel dat je je eigen tijd kunt indelen. Het voordeel voor de klant is, dat je eigenlijk altijd bereikbaar bent,   zoals via whatsapp,  mail, facebook of telefonisch. Dit kan een valkuil zijn voor jezelf..."

"De meeste mensen denken dat ze duurder uit zijn via een ZRA,  maar dat is zeker niet het geval! Bovendien kan een ZRA alleen al van grote toegevoegde waarde zijn. Ze weten de weg in de reiswereld en beschikken veelal over enorme kennis van de bestemmingen. Vaak komen mensen bij jou als ze door de bomen het bos niet meer zien. Men weet ook dat het vertrouwd is. Zelf kom ik vaak met verrassende bestemmingen voor klanten waar ze zelf niet aan gedacht hebben. En waarvan ik denk dat het bij hun past."

"Bovendien kan de klant altijd op je terugvallen."

Gera Tromp

Geboren uit nood?

"Ongetwijfeld zijn er ontslagen reisbureau medewerkers die uit nood kiezen voor het vak van zelfstandig reisadviseur. Je bepaalt je eigen werktijden en werkwijze. No cure; no pay.  Maar is dat niet van toepassing op elke ZZP-er? The Travel Club is de grootste franchise reisorganisatie met gemotiveerde reisondernemers."

"Ik heb juist bewust gekozen voor het vak van Zelfstandig Reis Adviseur (ZRA) nadat ik 10 jaar op een reisbureau heb gewerkt. Nadat ik merkte dat het niet meer van deze tijd is om in deze branche van 9-5 te werken, heb ik voor kwaliteit gekozen."

Mijn afspraken waren steeds vaker na werktijd als mijn klanten vrij zijn en tijdens de reis van de klant wil ik bereikbaar zijn! Mijn klantenkring is in 7 jaar dan ook meer dan verviervoudigd en heb inmiddels klanten in heel Nederland. Mensen geven veel geld uit voor een reis, internet is een warboel en men wil deskundig advies en praktische informatie over verre en onbekende bestemmingen."

"Als een klant dan bij het boeken van een reis bij een ZRA net zo veel betaalt (of vaak minder) dan op internet of bij een reisbureau; dan is de keuze snel gemaakt. Een klant wil juist toegevoegde waarde, ook voor dat wat hij niet kan vinden op internet (goedkoopste vluchten, visa, transfers, vaccinaties, excursies etc.)"

"Wij ontvangen inderdaad commissie van de touroperator en als je hard werkt, is dat aanzienlijk meer dan een loondienst functie op een reisbureau. De salarissen zijn daar minimaal, daar er ook nog hoge kosten betaald dienen te worden voor huur kantoor, voorzieningen en veiligheid."

"Ik zou niet anders meer willen!"

Marlous de Boer

Reisondernemer The Travel Club Epe

Zelf boeken

"Na 30 jaar caravannen hiermee gestopt en overgegaan op (weer) zelf boeken. Het zoeken op internet naar appartement, vliegmaatschappij en huur auto is steeds opnieuw spannend en hoort ook bij het vakantie plezier."

"De kunst is om een prijsmatig gunstig geheel bij elkaar te krijgen. We komen meestal gunstiger uit als de reisburo reisjes. Een reisadviseur hebben wij daarom niet nodig."

"Soms laten we een goedkoop vliegticket bepalen wat de bestemming wordt. Ondertussen diverse keren tot tevredenheid met Ryan Air gevlogen. Ook bij hen ( soms) lastige kinderen maar bij hun staan alle rugleuningen vast."

"Grote voordeel bij alles wat je zelf boekt is dat je direct alle kosten ziet en niet verrast wordt met een scala aan toeslagen."

"Zelf boeken moeilijk? Wij zijn beiden 70+ en doen alles zelfstandig en genieten ervan en later van de geboekte vakantie."

Ruud Muller

Persoonlijk advies

"Wij kiezen al jaren voor de persoonlijk reisadviseur. The travel club is een prima organisatie met goed geselecteerde zelfstandige adviseurs. Het advies is persoonlijk- makkelijk contact wanneer het jou uitkomt en altijd bereikbaar 7 dagen 24 uur per dag. Zeker niet duurder dan een internet reis. Wat wil de klant nog meer."Janny Vokkert

Helikopterview

"Ik denk dat het vanuit de reisadviseur zeker een goede ontwikkeling is maar absoluut niet voor elke reisadviseur. Je zult hard moeten werken om een groot netwerk van klanten te verkrijgen en kennis en ervaring uit te breiden. Je hoeft je niet te specialiseren, wat mij betreft maar een helikopterview is noodzakelijk." "Als zelfstandige zul je, bij bovenstaande randvoorwaarden, een goede verdienste hebben door de commissies die leveranciers betalen. We zijn immers niet alleen want de meesten werken onder de vlag van een franchise organisatie waardoor inkoopkracht van toepassing is." "Ook denk ik dat het een goede ontwikkeling is voor de klanten, een vertrouwd contactpersoon die via de moderne media 24/7 te bereiken is. Of je nou wel of niet zelf je reizen kunt samenstellen of boeken op internet, iedereen weet inmiddels dat dit tijdrovend is. Mijn klanten zien mijn diensten als tijd- en geldbesparend maar ook als input voor inspiratie." "Zolang men te maken heeft met een reisadviseur die met passie haar werk doet dan heb je er net zoveel aan als je vaste klusjesman rondom huis (maar dan voor de leuke dingen)." Janneke Eggengoor 

Eigen toko

"Ik heb ruim 30 jaar bij diverse ‘stenen’ reisbureau's in loondienst gewerkt en heb inmiddels 3,5 jaar geleden zelf ontslag genomen om voor mijzelf te beginnen. Vanaf het eerste moment heeft mijn eigen ‘toko’ heel goed gelopen. De mond-op-mond reclame doet heel goed zijn werk en de gun-factor is ook groter."

"Mijn inkomsten krijg ik uit de provisie’s van de touroperators, hotels, autohuur etc. ,eigenlijk net als bij het reisbureau. Maar ik heb daar en tegen geen kosten of tijd voor woon-werk verkeer, dure huur van een pand etc. dus hou per reis meer over dan het reisbureau en hoef dus zeker niet te ‘sappelen’."

"In de 24 uurs maatschappij waar wij nu in leven, zijn de openingsuren van een reisbureau eigenlijk niet meer van deze tijd. Regelmatig spreek ik bij mijn klanten ’s avonds af. Dan liggen de kinderen op bed of in het geval van tieners kunnen ze bij het gesprek aanwezig zijn en ook hun oordeel daarover geven. Tieners weten vaak heel goed wat ze willen en kunnen door bijvoorbeeld de opmerking te plaatsen dat ze bang zijn wel heel veel in de auto te moeten zitten (b.v. in het geval van een road-trip door de US) ervoor zorgen dat er een extra binnenlandse vlucht wordt gemaakt waardoor er meer tijd overblijft om op de bestemming te genieten."

"Ook in het geval van vertraging of b.v. de aswolk die onlangs nog boven Bali hing is het prettig dat ik ook buiten de kantooruren mijn klanten kan helpen of overboeken op een andere vlucht. Ook bij een klacht ter plaatse kan de klant mij gelijk bellen en zal ik proberen deze ‘on the spot’ op te lossen. Dit voorkomt heel veel irritatie."

"Veel van mijn klanten schakelen mij in voor een reis die niet standaard zo te vinden is op internet. Veel bestemmingen heb ik zelf gezien en kan ik door goed naar de klanten te luisteren met een voorstel komen waarbij de reis is afgestemd op de behoefte van deze klant. Ook kan tijdens dit gesprek blijken dat de bestemming die de klant voor ogen heeft eigenlijk niet de beste keuze is en dat een andere bestemming veel beter bij deze klant pas. Zoiets geeft internet niet aan….."

"Al met al denk ik dat mijn collega’s en ik het vak reisagent naar een hoger niveau tillen waardoor wij onze meerwaarde zeker laten blijken." 

Caroline Hazeleger

Geen tijd

"Wij zijn een groep van 6 personen die 2 of 3 keer per jaar op vakantie gaan. Dit gaat van Bali tot aan Vietnam. Maar ook Curaçao wordt aangedaan. Wij zijn alle zes hardwerkende mensen met eigen zaken en vaste banen. Dus is er geen tijd om alles zelf te doen. Wij laten onze zaken regelen door Jantina van de Travelclub uit Stiens."

"Wat houdt dit in alles regelen, wel wij geven door waar we naar toe willen en wat we willen doen. Zij gaat aan de slag en komt redelijk snel met een voorstel wat in de meeste gevallen zo overgenomen kan worden."

"Daarna houdt ze ons op de hoogte van het wel en wee. Zijn de tickets er ,dan worden ze bij mij op de zaak gebracht. Vaak met een persoonlijke boodschap voor iedereen. Oftewel tot in de puntjes geregeld. En ook voor een leuke prijs, geen overdreven hoge prijzen."

Jan Stuve