Nieuws/Buitenland
547691
Buitenland

Rundertuberculose ontdekt in België

Op een melkveebedrijf in Meeuwen, net over de grens bij Weert, is rundertuberculose ontdekt. Alle koeien van het bedrijf worden geruimd. De boerderij is in quarantaine. Uit tests bleek dat een derde van de veestapel besmet was met de ziekte.

Uit voorzorg zijn ongeveer 150 andere boerderijen die in contact zijn geweest met het besmette bedrijf, geblokkeerd. Dit aantal is zo hoog omdat het besmette bedrijf veel vee in- en verkocht.

Het gaat met name om bedrijven in Belgisch-Limburg. Alle dieren van deze bedrijven moeten eerst worden getest op de ziekte, melde het Federaal Agentschap van de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vrijdag. De kans is groot dat er meer bedrijven (tijdelijk) geblokkeerd zullen worden.

De blokkade betekent dat de bedrijven hun vee (koeien en kalveren) niet mogen verhandelen. De melk van de koeien mag wel worden verkocht.

Rundertuberculose wordt veroorzaakt door een bacterie die het ademhalingsstelsel aantast. De ziekte is overdraagbaar op de mens, bijvoorbeeld door het drinken van rauwe melk van besmette dieren. De kans op besmetting is echter zeer klein, omdat er bijna alleen gepasteuriseerde melk wordt gedronken.

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) heeft vooralsnog geen meldingen gehad van bedrijven die geblokkeerd moeten worden. „Zover we nu weten zijn er geen Nederlandse bedrijven die hier last van hebben”, aldus de woordvoerder van de LLTB.