Nieuws/Binnenland
547719
Binnenland

Getuigen zwijgen uit angst voor Bandidos

Getuigen en slachtoffers in het onderzoek naar criminele activiteiten van motorclub Bandidos zijn bang voor de gevolgen als ze een verklaring afleggen en doen er daarom het zwijgen toe.

Sommigen zien om dezelfde reden ook af van het doen van aangifte, meldt 1Limburg vrijdag. Dat blijkt uit de vele processen-verbaal die in het onderzoek zijn opgemaakt.

Angst

In de Limburgse kranten laat een getuige weten af te zien van aangifte uit angst voor de organisatie achter de motorclub. Andere getuigen kwamen na een eerste melding niet meer opdagen voor verhoor. Een getuige zou met zijn moeder naar het buitenland willen vertrekken om van de dreigementen af te zijn.

Het OM bevestigt dat getuigen terugkrabbelen en dat dat het onderzoekt bemoeilijkt, maar benadrukt dat er „geen negatieve invloed op de bewijspositie” is. Maar het heeft wel invloed op het onderzoek, zegt de woordvoerster van het OM. „Met een getuigenverklaring kun je gerichter rechercheren. Zonder zo'n verklaring is dat lastiger.”

Raketwerpers

Tijdens de politieactie in mei vond de politie bij invallen in 35 woningen en veertig garageboxen vijf raketwerpers, negen skorpion-machinepistolen, zeven kalasjnikov-geweren, twee riotguns, twee handgranaten en zo'n dertig handvuurwapens.

De invallen waren vooral gericht tegen de Bandidos. Maar advocaat Gitte Stevens van de Bandidos liet later weten dat het Openbaar Ministerie ten onrechte hoog van de toren heeft geblazen dat de grote wapenvondst in verband kon worden gebracht met motorclub de Bandidos.

Het OM zei daarop dat het nog steeds onderzoek doet naar het verband tussen Bandidos en de wapens. De plek waar veel wapens zijn gevonden, zou te herleiden zijn naar een verdachte die relaties onderhoudt met Bandidos.